Από τον Γιώργο Ματσάγγο
Είναι πραγματικά απίστευτο πόσα μυστικά κρύβονται πίσω από τις αράδες ενός φαινομενικά απλού παραμυθιού. Τι σχέση μπορεί να έχει ο Αλί Μπαμπά με την αιώνια ζωή, την Ανάσταση και το Πάσχα; Προσδεθείτε και ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι ανάμεσα στους αιώνες, στις θρησκείες, στο μυστικισμό, στους συμβολισμούς.
ΦΥΓΑΜΕ….
Σύμφωνα με την παράδοση το παραμύθι του Αλί-Μπαμπά αλλά και εκείνο του Αλαντίν ανήκουν σε μια τεράστια συλλογή από παραμύθια που για “χίλιες και μία νύχτες” έλεγε η Σεχραζάντ στον βασιλιά Σαχριάρ για να σώσει τη ζωή της. Κάθε βράδυ ψιθύριζε κι ένα παραμύθι χωρίς τέλος, μέχρι να κοιμηθεί ο βασιλιάς και έτσι να συνεχίσει το επόμενο βράδυ. Στην ελληνική εκδοχή η Σεχραζάντ ονομάστηκε χάριν ευκολίας Χαλιμά και τα παραμύθια της έμειναν γνωστά ως παραμύθια της Χαλιμάς. Το έργο διασώθηκε στους αιώνες από διάφορους μελετητές από την Περσία, την ανατολική Ασία και την Ινδία, μέχρι την Αραβία. Στη συλλογή “χίλιες και μία νύχτες” περιλαμβάνονται ισάριθμοι ίσως και περισσότεροι μύθοι της Ανατολής. Στη πιο σύγχρονη έκδοσή τους (1704-1717) ο Αντουάν Γκαλάν μεταφέρει τα παραμύθια της Χαλιμάς στο Ευρωπαϊκό κοινό και μέσα σε αυτά φαίνεται ότι βάζει εμβόλιμα τον Αλαντίν και τον Αλί μπαμπά, δυο παραμύθια που δεν υπάρχουν στα αρχαία κείμενα, αλλά είναι “ορφανά”, είναι σα να έρχονται από το πουθενά!!
Ο πρωταγωνιστής του παραμυθιού είναι ένας πάμφτωχος νέος που ζει με την γυναίκα του τη Σάρα στα περίχωρα μιας πρωτεύουσας της Αραβίας σε ένα φτωχικό καλύβι. (Το όνομα του ήρωα προέρχεται από το Αλί που σημαίνει στα αραβικά “μέγας, ύψιστος” και μπαμπά = πατέρας. Δηλαδή ύψιστος πατέρας. Το όνομα της Σάρας σημαίνει Κυρία, Κυρά). Κάθε πρωί ο Αλί μπαμπά φόρτωνε με στάμνες το μουλάρι του και τις γέμιζε με νερό από μια όαση μέσα στην έρημο (το νερό της ζωής). Στη συνέχεια πωλούσε το νερό στους διψασμένους ταξιδιώτες. Ένα δειλινό αφού είχε τελειώσει τη δουλειά του παρατήρησε μια σειρά από καβαλάρηδες να κατευθύνονται σε ένα βράχο καταμεσής της ερήμου. Τους ακολούθησε προσεκτικά και κρύφτηκε όταν πλησίασε κοντά τους. Μέτρησε σαράντα καβαλάρηδες ανάμεσα στους οποίους και τον αρχηγό τους που είχε και το γενικό πρόσταγμα. Οι σαράντα σταμάτησαν μπροστά στην είσοδο μιας σπηλιάς που ήταν καλυμμένη από ένα μεγάλο βράχο. Τότε ο αρχηγός φώναξε “άνοιξε σουσάμι” και ο βράχος άνοιξε για να αποκαλύψει στα σωθικά της σπηλιάς ένα τεράστιο θησαυρό!! Εκεί οι σαράντα κλέφτες άδειασαν το περιεχόμενο του φορτίου τους και στη συνέχεια έφυγαν, αφήνοντας εμβρόντητο τον Αλί μπαμπά!!
Ο αριθμός των κλεφτών που αναφέρει ο άγνωστος συγγραφέας κάθε άλλο παρά τυχαίος είναι!! Αναφέρεται στις μεγαλύτερες θρησκείες της ανθρωπότητας: Στα 40 μερόνυχτα της απομόνωσης του Μωυσή στο όρος Σινά πριν από την παραλαβή των δέκα εντολών από τον Δημιουργό του Σύμπαντος, τη φώτιση του Βούδα μετά από 40 μέρες νηστείας και διαλογισμού στην Πανσέληνο του Μαΐου (ο μήνας του Ταύρου) , στην παραμονή του Ιησού στην έρημο για σαράντα μέρες πριν από τη Σταύρωση και την Ανάσταση. Στην Αγία και Μεγάλη Σαρακοστή που προηγείται του Πάσχα, το οποίο χρονικά συμπίπτει με την αστρολογική περίοδο Κριού και Ταύρου!! Μάλιστα, ο δικός μας “μάγος” των αριθμών ο Πυθαγόρας, για να μπει στη μεγαλύτερη σχολή του μυστικισμού στην Αίγυπτο νήστεψε 40 μέρες μέχρι να γίνει αποδεκτός και να μυηθεί στα μεγαλύτερα μυστήρια: έτσι κατάφερε να αντιλαμβάνεται όχι μόνο με τη νόηση αλλά και την καρδιά!!
Μια μεταφυσική αντίληψη που μας συντροφεύει από τη γέννησή μας και τον “σαραντισμό” μέχρι και μετά το σωματικό θάνατο και το σαρανταήμερο μνημόσυνο, όπου η Ψυχή μεταφέρει το Πνεύμα στο Φως!! Στο συλλογικό ασυνείδητο η ευχή “άντε Καλά Σαράντα” αποτελεί μια προτροπή, ένα κατευόδιο για κάθε αλλαγή που κάνει κάποιος στη ζωή του. Η σπηλιά με το χρυσάφι είναι το πέρασμα από το θάνατο στην αληθινή ζωή. Ο θησαυρός της ψυχής. Το “σουσάμι άνοιξε” είναι η προσταγή για να αποκαλυφθεί αυτός ο θησαυρός. Η νίκη της ζωής απέναντι στο θάνατο. Φανταστείτε την ίδια σκηνή, σε ένα παρόμοιο σκηνικό, τον Ιησού να προστάζει “Δεύρο έξω” και το νεκρό Λάζαρο να αναστήνεται και να περνά την πόρτα του βράχου που έκλεινε τον τάφο του!!
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ….
Οι σαράντα κλέφτες αφού άφησαν το περιεχόμενο των μπόγων τους στη σπηλιά, έφυγαν και άφησαν ελεύθερο το πεδίο στον Αλί μπαμπά. Ο ήρωας του παραμυθιού, θαμπωμένος από το χρυσάφι της σπηλιάς (Ο Ταύρος είναι το ζώδιο του χρήματος) γέμισε τις στάμνες του με χρυσά νομίσματα και γύρισε στο σπίτι του. Ενθουσιασμένος είπε τα νέα στη γυναίκα του (η χαρά του Ταύρου από την απόκτηση υλικών αγαθών). Η Σάρα θέλησε να μετρήσει το βάρος του χρυσού που έφτασε στο φτωχικό τους κι έτσι δανείστηκε τη ζυγαριά του πλούσιου αδελφού του Αλί, του Κασίμ. Όμως, η γυναίκα του Κασίμ έβαλε μια διάφανη κόλλα στη ζυγαριά και έτσι το πονηρό ζευγάρι ανακάλυψε ότι ο Αλί και η Σάρα είχαν ζυγίσει χρυσάφι. (εδώ έχουμε σύμβολα από ακόμα δυο ζώδια: η Σάρα, αντιπροσωπεύει την επίσης γήινη Παρθένο, που θέλει να γνωρίζει τα πάντα με ακρίβεια και λεπτομέρεια και τον Κασίμ που εκπροσωπεί το τρίτο ζώδιο της γης, τον Αιγόκερω με τις φιλοδοξίες και ίσως την απληστία του). Έτσι ο Κασίμ ανακάλυψε το μυστικό του αδελφού του και έτρεξε να γεμίσει φορτία με χρυσό την επόμενη κιόλας ημέρα. Ο Αλί μπαμπά που υποψιάστηκε, τον ακολούθησε. Ο Κασίμ φόρτωσε δέκα μουλάρια με χρυσάφι. Ωστόσο δεν υπολόγισε ότι με την απληστία του άργησε κι έτσι τον πρόλαβαν οι 40 κλέφτες που τον κατακρεούργησαν!! Εδώ έχουμε ακόμα μια σειρά από συμβολισμούς: Το όνομα του Κασίμ στα αραβικά σημαίνει “διχασμένος”: είναι ο Νοέμβριος, ο μήνας του Σκορπιού που βρίσκεται στον αντίποδα του Ταύρου. Ο “διχασμένος” Νοέμβριος σημαίνει την αρχή του Χειμώνα που τοποθετείται στις 8 Νοεμβρίου σύμφωνα με μια παλιά παροιμία. Τα δέκα μουλάρια του Κασίμ είναι ένας παγκόσμιος συμπαντικός αριθμός. Η δεκάδα είναι ο Κόσμος, ο Ουρανός, ο Θεός και η Μοίρα. Μετά την Σαρακοστή και την Ανάσταση και μέχρι την Ανάληψη ο Ιησούς παραμένει για 40 μέρες στη γη. Δέκα μέρες μετά τις Σαράντα έχουμε την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος στους μαθητές του (Πεντηκοστή).
Όταν ο Αλί μπαμπά βρήκε τον αδελφό του Κασίμ σκοτωμένο, με δάκρια στα μάτια τον έθαψε κάτω από ένα φοίνικα -το δένδρο σύμβολο της απονομής της θείας δόξας, με τα κλαδιά του οποίου υποδέχθηκαν στην Ιερουσαλήμ τον Ιησού, την Κυριακή των Βαΐων. (η ταφή του Κασίμ, δείχνει και την τήρηση των παραδόσεων του Ταύρου).
Συντετριμμένος, ωστόσο πλούσιος πλέον ο Αλί Μπαμπά επιστρέφει με τα φορτωμένα δέκα μουλάρια με χρυσό. Στα χρόνια που ακολουθούν θα μοιράζει τα πλούτη του στους φτωχούς (Αγαπάτε αλλήλους). Όλος ο κόσμος μιλούσε για την γενναιοδωρία του (η χαρά του Ταύρου να περνάει καλά όταν περνάνε και οι άλλοι καλά μαζί του).
Η γαλαντομία του Αλί Μπαμπά έφτασε στα αυτιά των 40 κλεφτών που δεν άργησαν να υποψιαστούν ότι κάποιος γνώριζε το μυστικό της σπηλιάς. Έτσι, ο αρχηγός τους κρύβει τους 39 συντρόφους του σε ισάριθμα πιθάρια και προσποιούμενος ένα πλούσιο έμπορα φτάνει στο σπίτι του Αλί Μπαμπά με σκοπό να τον σκοτώσει. Μια σκλάβα του Αλί ωστόσο, η Μοργκιάνα, ανακαλύπτει τη σκευωρία των κλεφτών και τους καίει ζωντανούς με καυτό λάδι. Τον αρχηγό τους τον σκοτώνει με μαχαίρι την ώρα που του αφιερώνει ένα χορό (η καλλιτεχνική φύση του Ταύρου). Η Μοργκιάνα αναδεικνύει τη θηλυκή πλευρά του Ταύρου που όντας παντοδύναμη μπορεί να χειριστεί την πιο δύσκολη κατάσταση. Ένας βαθύτερος συμβολισμός είναι το ΛΑΔΙ με το οποίο καίει τους 39 από τους Σαράντα κλέφτες: πρόκειται για το Άγιο Μύρο με το οποίο μέσω του μυστηρίου της Βάπτισης ο νεοφώτιστος χριστιανός καθαρίζεται από το προπατορικό αμάρτημα και τους 39+1 πειρασμούς!!
Ο Αλί Μπαμπά ανταμείβει την πιστή Μοργκιάνα δίνοντας της για σύζυγο τον πρωτότοκο γιό του. Το τροπάριο της Μεγάλης Τρίτης και το love story μεταξύ Κασσιανής και του Θεόφιλου κρύβονται κάπου σε αυτό το happy end: “ως άρα δια γυναικός ερρύη τα φαύλα” -από τη γυναίκα ήρθαν τα κακά, είπε στην Κασσιανή ο Θεόφιλος,- υπονοώντας την Εύα και το προπατορικό αμάρτημα-, για να λάβει την αποστομωτική απάντηση: “Αλλά και δια γυναικός πηγάζει τα κρείττω”: από τη γυναίκα ήρθαν τα καλά: Η γυναίκα-μητέρα Παρθένος που φέρνει τον κόσμο την ελπίδα της Σωτηρίας μέσα από την ενσάρκωση του Ιησού.
Το παραμύθι φτάνει στο τέλος του με ένα πλούσιο γλέντι με φαγοπότι στο σπίτι του Αλί Μπαμπά, στους γάμους του γιού του με τη Μοργκιάνα. Ο Ταύρος κυβερνά το λαιμό: τόσο το τραγούδι, όσο και οι αγαπημένες του λιχουδιές, περνούν μέσα από αυτόν!! Οι χοροί και τα τραγούδια αυτού του γάμου κρατούν ένα διήμερο μέχρι και σήμερα στη μεγάλη γιορτή του Πάσχα που σημαίνει πέρασμα (η σπηλιά) από το θάνατο στην αιώνια ζωή: Χριστός Ανέστη!!
Διαβάζοντας την “Αλί Μπαμπά” ίσως ταυτιστήκατε με κάποιον από τους πρωταγωνιστές ή σας έκανε εντύπωση ένα από τα στοιχεία του παραμυθιού. Διαβάστε τι σημαίνει η επιλογή σας!!
Είστε εύστροφοι, δυναμικοί, οξυδερκείς αλλά και ευαίσθητοι. Σας αρέσει να προσφέρετε τις υπηρεσίες σας στους άλλους, ωστόσο ξέρετε πως να εκμεταλλεύεστε τις ευκαιρίες. Το σπίτι και η οικογένεια αποτελούν για εσάς αξίες αδιαπραγμάτευτες. Είστε πιστοί οπαδοί των παραδόσεων αλλά και της αλήθειας, της ειλικρίνειας. Το motto σας δεν είναι σίγουρα το “πίστευε και μη ερεύνα” αφού σας αρέσει να ψάχνετε κάτω και πίσω από τα φαινόμενα. Έχετε για προίκα σας την έκτη αίσθηση, την καλοσύνη και την γενναιοδωρία. Με όλα αυτά μπορείτε να βάλετε υποψηφιότητα ακόμα και για αρχηγός!!
Λίγο περίεργη η επιλογή σας, αφού ο περί ου ο λόγος δεν είναι και ο καλύτερος χαρακτήρας της μυθιστορίας. Αν σας γοήτευσε ο Κασίμ, σίγουρα θα σας πήγαινε και η “Σωσώ” από τα “Εγκλήματα”. Στα θετικά της η επιλογή σας δείχνει ότι είστε πολυμήχανοι ωστόσο συχνά πέφτετε θύματα της επιθυμίας σας να κερδίσετε τα πάντα. Στην πραγματικότητα είστε συναισθηματικοί και εύκολα πείθεστε από τα λόγια των άλλων. Μάλιστα είναι πολύ πιθανό να έχετε πέσει θύμα εκμετάλλευσης ακόμα και από στενούς φίλους ή συγγενείς.
Ίσως η καλύτερη επιλογή αφού η σκοτεινή σπηλιά κρύβει μέσα της το φως της ζωής. Κάπως έτσι κι εσείς έχετε μέσα σας ένα θησαυρό συναισθημάτων που προσπαθείτε να τα κρύψετε ώστε να μην τα προσβάλλουν οι κάθε λογής “κλέφτες” της καρδιάς σας. Σίγουρα σας εξιτάρουν και σας γοητεύουν τα μυστήρια και η μεταφυσική. Μάλιστα είναι πολύ πιθανό να διαθέτετε και ένα μαγικό “χάρισμα” το οποίο αργά ή γρήγορα θα το ανακαλύψετε. Το μεγαλύτερο αγαθό για εσάς είναι η αγάπη που σας προσφέρουν οι άλλοι!!
Η πανέξυπνη σκλάβα του παραμυθιού φαίνεται ότι έκλεψε την καρδιά σας και όχι άδικα. Η επιλογή σας αυτή δείχνει ότι είστε κι εσείς αρκετά επιδέξιοι και ικανοί να πάρετε την τύχη και τη ζωή σας στα χέρια σας. Η ελευθερία και η ανεξαρτησία αποτελούν έννοιες και αξίες που δεν διαπραγματεύεστε για κανένα λόγο. Διαθέτετε μεγάλες ικανότητες “ντεντέκτιβ” με αποτέλεσμα να κερδίζετε με ευκολία τους αντιπάλους σας που σας σέβονται και ενίοτε σας ….φοβούνται. Από την πλευρά σας μη φοβάστε τη δέσμευση της αγάπης και τη συντροφικότητα.
ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΠΕΦΤΟΥΝΕ ΜΑ Η ΑΓΑΠΗ ΜΕΝΕΙ…. Είναι σε όλους γνωστό πλέον –από τότε π ...
Το ασχημόπαπο, Η Μάρθα Καραγιάννη Και Το Extreme Make Over ! Από τον Γιώργο Ματσάγγο Όμορφα ...
ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΩΡΟΣΚΟΠΙΟ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019 Κείμενα-παρουσίαση: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΤΣΑΓΓΟΣ ...
O SOLE MIO…. ΗΛΙΕ MOY!! ΟΙ 365 ….ΑΠΟΧΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ!! Από τον Γιώργο Ματσά ...
ΤΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΡΟΥΧΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ Από τον Γιώργο Ματσάγγο Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ….ΓΥΜΝΟΣ ...
ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΩΡΟΣΚΟΠΙΟ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2019 Κείμενα-παρουσίαση: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΤΣΑΓΓΟΣ ΣΚ ...
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα