Το βουντού είναι μια εκλεκτικιστική θρησκεία που δημιουργήθηκε με στοιχεία των δοξασιών των μαύρων της δυτικής Αφρικής και του καθολικισμού.
Οι μαύροι που αιχμαλωτίζονταν για να πωληθούν σαν δούλοι ήταν αυτοί που στην Αϊτή πρώτα και σε όλη την Καραϊβική ύστερα διέδωσαν την θρησκεία του βουντού.
Υπάρχουν στο βουντού κάποιες διαφορές ανάλογα με την περιοχή αυτό οφείλεται στην παράδοση της κυρίαρχης φυλής στην περιοχή αυτή.
Ανάμεσα δηλαδή στο βουντού της Αϊτής και της Λουιζιάνα υπάρχουν κάποιες διαφορές αυτές όμως δεν συνιστούν διαφορετική θρησκεία, ούτε άλλη αντίληψη.
Πηγή Βουντού του όσον αφορά τις αφρικανικές του επιρροές θεωρείται η Μπενίν,(πρώην Δαχομέη), όπου ίχνη αυτής της λατρείας εντοπίζονται ήδη απ’ το 4.000 π.Χ. Το βουντού αναγνωρίστηκε ως επίσημη θρησκεία στο Μπενίν το 1989 και η δημοφιλία του αυξάνεται με 17% του πληθυσμού να ακολουθεί σήμερα.
Η θρησκεία έχει τη δική του εθνική εορτή της 10 Ιανουαρίου και συνυπάρχει ειρηνικά με το Ισλάμ και τον Καθολικισμό.
Κάθε χρόνο εδώ και 36 χρόνια διοργανώνεται στην πόλη Ouidah του πρώην γαλλικού Μπενίν, στη δυτική Αφρική το καθιερωμένο φεστιβάλ βουντού.
Η περιοχή θεωρείται η Μέκκα των πνευμάτων και των θεών και η πόλη είναι γνωστή και ως «vodun».
Η χρήση ενός βωμού (ο «βωμός» στο Βουντού μπορεί να είναι ένα δέντρο ή ένας στύλος), η πίστη στην ύπαρξη δαιμονικών και βλαβερών πνευμάτων.
Ακόμα υπάρχουν ομοιότητες ανάμεσα σε χριστιανικούς αγίους και στα «παγανιστικά» πνεύματα του Βουντού.
Ο Legba είναι ένα γέρικο πνεύμα που στέκει σαν φρουρός στις θύρες απ’ τις οποίες επικοινωνεί η Γη με τον κόσμο των πνευμάτων, όπως ο Αγ. Πέτρος είναι ο φύλακας του παραδείσου. Υπάρχουν όμως και βασικές διαφορές (πέρα των μορφικών και τελετουργικών).
Για παράδειγμα η έννοια της «ελεύθερης βούλησης» του Καθολικισμού δεν είναι τόσο έντονη στο Βουντού, όπου η επιρροή των πνευμάτων είναι καθοριστική έως αφοπλιστική για τη ζωή ενός ανθρώπου.
Μια τυπική τελετή Βουντού είναι μια ομαδική συγκέντρωση πιστών, που συνοδεύεται από ήχους κρουστών και καταλήγει σε έναν ξέφρενο χορό από κάποιους παρευρισκόμενους.
Συνοδεύεται επίσης από τη θυσία ενός ζώου (π.χ. ενός κοτόπουλου ή κατσίκας). Κι όλα αυτά για να επιτευχθεί η επικοινωνία του πιστού με κάποιο «πνεύμα» μέσω της βίωσης μιας κατάστασης έκστασης και μέσω του εξευμενισμού του εν λόγω πνεύματος.
Θα λέγαμε κάτι ανάλογο με τους θεούς μιας οποιαδήποτε πολυθεϊστικής θρησκείας. Τα πνεύματα (τα Loa όπως αποκαλούνται) διακρίνονται σε «καλά» (ευνοϊκά για τους ανθρώπους) και «κακά».
Πέρα απ’ αυτά όμως η επικοινωνία ενός πιστού με ένα πνεύμα είναι τιμή για τον πιστό, καθώς το πνεύμα μπορεί την στιγμή της έκστασης να του αποκαλύψει κάτι απ’ το μέλλον του, να δώσει μια προφητεία, έναν οιωνό, ένα σημάδι, μια συμβουλή.
Πολλές φορές όμως είναι απαραίτητη η μεσολάβηση ενός ιερέα (“houngan” ή “mambo” όπως αποκαλούνται), ενώ άλλες φορές το αποτέλεσμα μπορεί να μην είναι άμεσο, αλλά η επικοινωνία με το πνεύμα να επιτευχθεί αργότερα μέσω ενός ονείρου.
Πιστεύουν σε ένα πάνθεο το οποίο αποκαλούν Λόα οι θεότητες αυτές είναι κατώτερες του μοναδικού θεού (Bondyè).
Ο Θεός δεν παρεμβαίνει στις ανθρώπινες σχέσεις, και αυτός είναι ο λόγος που οι πιστοί δεν επικαλούνται τον θεό στις τελετές τους, αλλά τα πνεύματα Λόα.
Άλλα χαρακτηριστικά του Βουντού περιλαμβάνουν τον σεβασμό των νεκρών και την προστασία από τη μαύρη μαγεία.