Είναι μόνο ελληνική πρόληψη; Στην ελληνική παράδοση η ημέρα Τρίτη όταν συμπίπτει με την δέκατη Τρίτη του μήνα θεωρείται γρουσούζικη ημερομηνία.
Η μέρα λοιπόν αυτή θεωρείται πως μεταφέρει αρνητική ενέργεια και δημιουργεί προβλήματα στον άνθρωπο και τις ασχολίες του.
Μια ερμηνεία είναι, πως η ημέρα της άλωσης της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους ήταν η Τρίτη 29 Μαΐου του 1453 και από τότε θεωρήθηκε αποφράδα ημέρα για τον ελληνισμό.
Πράγμα που σήμαινε πως ήταν η μέρα που δεν αντάλλαζαν επισκέψεις και δεν γλεντούσαν, ήταν μια μέρα πένθους κατά κάποιον τρόπο.
Ότι η Τρίτη αστρολογικά κυριαρχείται από την επίδραση του Άρη, ο οποίος ήταν ο Θεός του πολέμου, οπότε έφερνε πόλεμο και δυστυχία, αυτό το παρατηρούμε και στην ονομασία της Τρίτης σε ευρωπαϊκές γλώσσες που ετυμολογικά σημαίνουν τον Άρη, όπως Mardi στα γαλλικά ή Martes στα ισπανικά.
Υπάρχει βέβαια για την Δύση η ημερομηνία Παρασκευή και 13, παρατηρούμε πως κοινό στοιχείο είναι ο αριθμός 13.
Για το θέμα της Παρασκευής αυτό αποδίδεται ίσως από την ημέρα εξολόθρευσης του Τάγματος των Ναϊτών, Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 1307 (να και το 13!), από τον στρατό του βασιλιά Φιλίππου της Γαλλίας.
Με τον Νώε που αφάνισε τα μιασματικά όντα της γης. Επιπλέον λέγεται πως ήταν μέρα Παρασκευή όταν η Εύα έδωσε στον Αδάμ τον απαγορευμένο καρπό, με αποτέλεσμα να εκδιωχθούν από τον Παράδεισο. Η Παρασκευή είναι η μέρα που ο σταυρώθηκε ο Χριστός.
Η φοβία για τον αριθμό 13, ονόματι triakaidekaphobia δεν είναι εντελώς αναιτιολόγητη, αφού σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα του «Medical Journal», οι πιθανότητες αυτοκινητικού ατυχήματος αυξάνονται στο διπλάσιο κάθε Παρασκευή και 13.
Ο αριθμός 13 λογίζεται ως γρουσούζικος από την πρώιμη αρχαιότητα, ο οποίος συνδυάστηκε αργότερα με τις αποφράδες ημέρες.
Θεωρείται γρουσούζικος αριθμός που φέρνει κακοδαιμονία και προβλήματα στους ανθρώπους και δημιουργεί δυσαρμονία.
Σχετικά με τον αριθμό 13 οι λόγοι των προλήψεων προέκυψαν με την ανακάλυψη του δωδεκαδικού συστήματος, σύμφωνα με το οποίο το 12 είναι ο τέλειος αριθμός, δηλαδή 12 οι θεοί του Ολύμπου, 12 οι ώρες της μέρας και 12 της νύχτας, ο χρόνος έχει 12 μήνες, τα ζώδια είναι επίσης 12, όπως επίσης 12 ήταν και οι άθλοι του Ηρακλή και βέβαια 12 είναι οι μαθητές του Χριστού αλλά 12 είναι και τα Ευαγγέλια.
Με την προσθήκη του αριθμού «ένα» σ’ αυτό το “ιερό” 12 σχηματιζόταν η αρχή ενός νέου κύκλου.
Που αντιπροσώπευε ο αριθμός 13, προκάλεσε ανησυχία στους ανθρώπους κι έτσι άρχισαν να του αποδίδουν ευθύνες για τα ατυχή συμβάντα.
Ο Φίλιππος Β’ της Μακεδονίας λέγεται πως πέθανε αφότου τοποθέτησε το άγαλμά του δίπλα σε αυτά των δώδεκα θεών του Ολύμπου.
Σύμφωνα με τις χριστιανικές θεωρίες στο μυστικό δείπνο παρίστανται 12 μαθητές και ο 13ος συνδαιτυμόνας ήταν ο Ιησούς. (Και τον Ιησού να μετρούσαμε ως πρώτο, ο 13ος θα ήταν ο Ιούδας..).
Το 13ο κεφάλαιο της Αποκάλυψης αναφέρεται στο θηρίο και τον Αντίχριστο, τα δύο δημιουργήματα του Διαβόλου.
Όλες αυτές οι προλήψεις που μεταφέρονται από γενιά σε γενιά στους ανθρώπους, ίσως να είναι και αποτέλεσμα μιας συσσωρευμένης αρνητικής ενέργειας.
Γενικότερα, το δεκατρία μπορεί να θεωρείται “κακός” αριθμός απλά επειδή είναι μία μονάδα πάνω απ’ το δώδεκα το οποίο είναι δημοφιλές σε πολλούς πολιτισμούς.
Όταν μία ομάδα δεκατριών αντικειμένων διαιρεθεί στα δύο, στα τρία, στα τέσσερα ή στα έξι, πάντα ένα αντικείμενο περισσεύει. Το “κακό”!…
Κατά την πορεία της ζωής σου, είναι πιθανό να συναντήσεις ανθρώπους που είναι δύσκ ...
Συνήθως, όταν ακούμε τον όρο “ναρκισσιστής”, έχουμε στο μυαλό μας έναν εξωστρ ...
Είναι αλήθεια ότι όταν κοιτάς τα βλέμματα των ανθρώπων γύρω σου, νιώθεις περηφάνια ...
Εξερευνώντας την έννοια των όρων. Πολλές φορές, όταν συζητάμε για όρια στο πλαίσιο ...
Ίσως έχετε πολλές φίλες, αλλά η κολλητή σας είναι μοναδική. Ακόμα κι αν ανήκετε σε μ ...
Κάθε φορά που αντιμετωπίζετε αρνητική κριτική, έχετε την ευκαιρία να κατανοήσετε ...
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα