Συνήθως, όταν ακούμε τον όρο “ναρκισσιστής”, έχουμε στο μυαλό μας έναν εξωστρεφή άνθρωπο που επιδιώκει να κερδίσει την προσοχή και τον θαυμασμό των άλλων. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτός είναι μόνο ένας από τους τρεις υποτύπους των ναρκισσιστών. Υπάρχουν δύο άλλες κατηγορίες που δεν είναι τόσο εύκολο να αναγνωριστούν. Συνεπώς, υπάρχουν σημάδια που μπορούν να μας βοηθήσουν να ανακαλύψουμε τον ναρκισσιστή από το πρώτο ραντεβού, καθώς προσπαθεί να εισέλθει στη ζωή μας.
Για να κατανοήσουμε τις τρεις υποκατηγορίες της Ναρκισσιστικής Διαταραχής Προσωπικότητας, όπως τις καθορίζει η Δρ. Elinor Greenberg:
Ναρκισσιστής-Επιδειξίας: Θέλει να αποτελεί αντικείμενο θαυμασμού.
Συγκαλυμμένος Ναρκισσιστής: Θέλει να συνδέεται στενά με κάποιον ή κάτι που θαυμάζει ο ίδιος.
Τοξικός Ναρκισσιστής: Θέλει να κυριαρχεί και συνήθως υποτιμά τους άλλους.
Είναι σημαντικό να μπορούμε να ανιχνεύσουμε ακόμη και τα μικρά ή ασήμαντα σημάδια ναρκισσιστικής συμπεριφοράς, καθώς αυτά αποτελούν προειδοποιητικά σήματα για τον τρόπο συμπεριφοράς του ναρκισσιστή μέσα στη σχέση. Παρόλο που μπορεί να παραμένουν ανεντοπίστητα για κάποιο διάστημα, είναι σημαντικό να είμαστε ευαισθητοποιημένοι σε αυτά καθώς επηρεάζουν τη σχέση μας.
Το πρώτο ραντεβού με ένα νάρκισσο
Ακόμη και στην ρομαντική ατμόσφαιρα ενός πρώτου ραντεβού, υπάρχουν συμπεριφορές που μπορεί να αποκαλύψουν τον νάρκισσο. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι, σε αυτήν την περίσταση, όλοι προσπαθούμε να δείξουμε τον καλύτερο εαυτό μας. Αν κάποια συμπεριφορά σας φαίνεται ενοχλητική ή ανησυχητική ήδη σε αυτό το σημείο, σκεφτείτε πώς θα εξελιχθεί αργότερα, όταν ο νάρκισσος σταματήσει να προσπαθεί τόσο σκληρά.
Ναρκισσιστές επιδειξίες
Τείνουν να επικρατούν στις συζητήσεις. Αναμένουν ειδική μεταχείριση. Εκδηλώνουν αυτοπεποίθηση και απολαμβάνουν να λένε ιστορίες και να προσφέρουν συμβουλές. Το εικονικό τους πρόσωπο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και μπορεί να αποκαλυφθεί εύκολα. Η ανασφάλειά τους, που προσπαθούν να κρύψουν με αυτή τη συμπεριφορά, τους καθιστά ευαίσθητους και ευέξαπτους, ενώ δεν διστάζουν να επιτεθούν σκληρά σε όσους διαφωνούν μαζί τους, καθώς έχουν έλλειμμα συναισθηματικής ενσυναίσθησης.
Το πρώτο ραντεβού με έναν Ναρκισσο Επιδειξία
Τι σκέφτεται ο ίδιος;
“Πραγματικά πρέπει να την εντυπωσίασα. Μίλησα για τις σημαντικές γνωριμίες μου. Την πήγα σε ένα φανταστικό εστιατόριο και επέλεξα για εκείνη ένα υπέροχο πιάτο και ένα εξαιρετικό κρασί που δεν είχε δοκιμάσει ποτέ πριν. Ανυπομονώ για το επόμενο ραντεβού. Είμαι σίγουρος ότι θα καταλήξει στο σπίτι μου.”
Τι σκέφτεται η συνοδός του;
“Έχασα το βράδυ μου. Μίλησε συνεχώς για τον εαυτό του. Δεν ρώτησε τίποτα για μένα. Με πίεσε να παραγγείλω αυτό που ήθελε αυτός, παρά τις αντιρρήσεις μου. Έτσι πέρασε όλο το βράδυ. Δεν πρόκειται να τον ξαναδώ.”
Βασικό μοτίβο συμπεριφοράς στη σχέση
Στις σχέσεις του, ο Ναρκισσος Επιδειξίας εκδηλώνει έλλειψη ευαισθησίας και αυταρχισμό. Αναμένει θαυμασμό και απόλυτη συμφωνία. Αντιλαμβάνεται τη διαφωνία ως κριτική και αντιδρά με σκληρότητα. Χρειάζεται συνεχώς επιβεβαίωση.
Συγκαλυμμένοι Ναρκισσιστές
Σε αντίθεση με τον πρώτο τύπο, οι συγκαλυμμένοι ναρκισσιστές δεν θέλουν να είναι στο επίκεντρο της προσοχής, καθώς το θεωρούν ευάλωτο στις επιθέσεις. Συνήθως έχουν μεγαλώσει με έναν γονέα τύπου ναρκισσισμού και έχουν βιώσει υποτιμητικές συμπεριφορές. Αντί να απαιτούν ανοιχτά, προσπαθούν έμμεσα να επηρεάσουν καταστάσεις και ανθρώπους για να πάρουν αυτό που θέλουν. Πολλές φορές υιοθετούν το ρόλο του θύματος για να επιτύχουν τους σκοπούς τους.
Το πρώτο ραντεβού με έναν Συγκαλυμμένο Ναρκισσιστή και έναν Ναρκισσο Επιδειξία
Τι σκέφτεται ο Ναρκισσος Επιδειξίας;
“Ο Ναρκισσος Επιδειξίας έχει ακριβώς την ίδια συμπεριφορά, όπως και στο προηγούμενο παράδειγμα. Για αυτούς, όλοι οι άνθρωποι είναι αναλώσιμοι και μπορούν να εξυπηρετήσουν τους ίδιους σκοπούς.”
Τι σκέφτεται ο Συγκαλυμμένος Ναρκισσιστής;
“Ήταν απλά υπέροχος. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι με θέλει. Μου άρεσε ότι διάλεξε για εμένα το πιάτο, αλλά και το κρασί. Αναρωτιέμαι πώς κατάλαβε ότι μου αρέσει.”
Βασικό μοτίβο συμπεριφοράς σε μία σχέση:
Επιδιώκουν να συνδεθούν με κάποιον που έχουν θεωρήσει ιδανικό, πιστεύοντας ότι μπορούν να αποκομίσουν λάμψη από αυτόν. Ακόμη και μικρές επιβεβαιώσεις από το αντικείμενο του θαυμασμού τους τους ικανοποιούν. Συνήθως επιλέγουν να συνδέονται με άτομα που ανήκουν στην υψηλή κατηγορία ναρκισσιστών.
Τοξικοί Ναρκισσιστές:
Δεν αναζητούν να βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής, αλλά περισσότερο επιδιώκουν να επικρατούν στον γύρω κόσμο τους και να υπονομεύουν τους άλλους κατά την ευκαιρία. Η συμπεριφορά τους μπορεί να χαρακτηριστεί ως σαδιστική. Σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, αυτοί οι τοξικοί ναρκισσιστές αποτυγχάνουν στις μη ρεαλιστικές φαντασιώσεις τους. Παραδείγματα αυτής της συμπεριφοράς μπορεί να περιλαμβάνουν έναν μαθητή που τρομοκρατεί τους συμμαθητές του ή έναν αυταρχικό εργοδότη που επιτίθεται λεκτικά στους υφιστάμενους του.
Το πρώτο ραντεβού ενός Τοξικού Ναρκισσιστή με έναν Ναρκισσο Επιδειξία:
“Άφησε με να παραγγείλω για ‘σένα.”
Τοξικός Ναρκισσιστής (αφού έχει φτάσει η παραγγελία):
“Δεν ήταν ακριβώς η καλύτερη επιλογή, αλλά δεν πρέπει να νιώθεις άσχημα. Δεν είναι και τόσο εύκολο να κάνεις τις σωστές επιλογές. Οι περισσότεροι το βρίσκουν δύσκολο.”