Είναι η ερωτική μορφή της δημιουργίας όταν ο Σίβα μεταμορφώνεται σε γυναίκα, για την ικανοποίηση της ίδιας της γυναίκας και τελικά την δημιουργία του σύμπαντος.
Το γιόνι μοιάζει με το λωτό στο πρώιμο στάδιο του ανοίγματός του, αλλά και στην τελείως ανοικτή μορφή του.
Επιπρόσθετα, ο λωτός μένει άθικτος από την επιφάνεια του νερού πάνω στην οποία βρίσκεται και τα πέταλα του επίσης, δε λερώνονται από τη λάσπη, απ’ όπου ξεφυτρώνουν.
Γιόνι στα σανσκριτικά είναι ο κόλπος που στη συνέχεια ονομάστηκε Σάκτι και είναι η θηλυκή θεότητα.
Τόσο σε φυσική εμφάνιση όσο και μεταφυσικά, το γιόνι μοιάζει με το λουλούδι του λωτού. Και τα δύο αναπαριστούν την τελειότητα της ομορφιάς και τη συμμετρία.
Το γιόνι ή θηλυκό αναπαραγωγικό όργανο λατρεύεται για τις προφανείς ιδιότητες της γονιμότητας και της ανάπτυξης.
Επιπρόσθετα, πιστεύεται πως είναι η έδρα της συγκεντρωμένης ενέργειας (tejas), η οποία αφυπνίζει όλη τη δημιουργία.
Ένοιωσε ταπεινωμένη για την ανεπαρκή τιμή που αποδόθηκε στο σύζυγό της σε μια τελετουργική θυσία, που έκανε ο πατέρας της.
Απαρηγόρητος ο Σίβα μετά το θάνατό της. Ανέσυρε το καρβουνιασμένο κορμί της από τη φωτιά, το σήκωσε στην πλάτη του και περιπλανήθηκε στους τρεις κόσμους χορεύοντας έναν ξέφρενο χορό και σπέρνοντας την καταστροφή.
Θα μπορούσε να καταστρέψει ολάκερη την εκδηλωμένη ζωή, ο Βίσνου, στο ρόλο του ως Συντηρητή του Κόσμου, έκοψε το σώμα της Σάτι κομμάτι-κομμάτι, για ν’ απαλλάξει τον Σίβα από το φορτίο.
Το σώμα της διαιρέθηκε σε συνολικά πενήντα ένα κομμάτια και όπου έπεσαν τα κομμάτια, δημιουργήθηκε ένας τόπος προσκυνήματος.
Ο πιο σημαντικός και εμφαντικός από αυτούς τους ιερούς τόπους παραμένει το σημείο όπου έπεσε το όργανο παραγωγής της Σάκτι.
Αυτό το σημείο προσδιορίζεται σήμερα ως Καμάκχγια (Κamakhya) στην Άσσαμ (Assam) και ένας ναός έχει οικοδομηθεί στην κορυφή ενός λόφου, να σημαδεύει το μέρος.
Δεν έχει καμμία εικόνα της θεάς, αλλά στο βάθος του τεμένους υπάρχει ένα γιόνι (αιδοίο) σκαλισμένο σαν χαραμάδα στην πέτρα, το οποίο λατρεύεται ως το κομμάτι που ανήκε στην ίδια τη Σάκτι.
Κατά την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου, μετά το πρώτο ξέσπασμα των μουσώνων, γίνεται μια μεγάλη τελετή που ονομάζεται Αμμπουβάτσχι (Αmbuvachi). Αυτήν την περίοδο του έτους, το νερό τρέχει κόκκινο – αφού περιέχει οξείδιο του σιδήρου – και το τελετουργικό της πόσης αυτού του ελιξηρίου είναι συμβολικό της κοινωνίας στην εμμηνόρροια της Ντέβι.
Στο παρακλάδι της Τάντρα που ονομάζεται Σακτισμός, δεν υφίσταται ταμπού για την εμμηνόρροια και η έμμηνος ρύση θεωρείται ιερή και είναι αντικείμενο σεβασμού
Μια αιμορροούσα γυναίκα τοποθετείται σε μια ειδική κατηγορία κατά τη διάρκεια της τελετουργικής πρακτικής.
Η ενέργειά της σ’ αυτή την περίοδο θεωρείται διαφορετικής ποιότητας και ο ρυθμός που συναντάται στο σώμα της, φαίνεται πως σχετίζεται, μ’ ένα μυστηριώδη τρόπο, με τη διαδικασία της φύσης.
Η έμμηνος ρύση λαμβάνεται σαν τελετουργικό ποτό μαζί με κρασί και αποτείνεται ιδιαίτερος φόρος τιμής στο γιόνι, αγγίζοντάς το με τα χείλη και αλείφοντας το με πολτό σανδαλόξυλου.
Κατά τη διάρκεια της όλης τελετής, ένας από τους συμμετέχοντες αδιάκοπα προσφέρει σπονδή από ένα τελετουργικό σκεύος στο σχήμα του γιόνι, το κούσι.
Όλες αυτές οι τελετές και οι συμβολισμοί έχουν ως κύριο σκοπό να διδάξουν την χαρά της δημιουργίας και του έρωτα, αλλά και πόσο η συμπαντική δημιουργία είναι ίδια με την ερωτική.
Κατά την πορεία της ζωής σου, είναι πιθανό να συναντήσεις ανθρώπους που είναι δύσκ ...
Συνήθως, όταν ακούμε τον όρο “ναρκισσιστής”, έχουμε στο μυαλό μας έναν εξωστρ ...
Είναι αλήθεια ότι όταν κοιτάς τα βλέμματα των ανθρώπων γύρω σου, νιώθεις περηφάνια ...
Εξερευνώντας την έννοια των όρων. Πολλές φορές, όταν συζητάμε για όρια στο πλαίσιο ...
Ίσως έχετε πολλές φίλες, αλλά η κολλητή σας είναι μοναδική. Ακόμα κι αν ανήκετε σε μ ...
Κάθε φορά που αντιμετωπίζετε αρνητική κριτική, έχετε την ευκαιρία να κατανοήσετε ...
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα