Η συνείδηση είναι ένας όρος που αναφέρεται σε πτυχές της σχέσης μεταξύ του νου και του κόσμου που είναι ενσωματωμένες μέσα μας.
Έχει οριστεί ποικιλοτρόπως ως υποκειμενικότητα, ευαισθητοποίηση, η ικανότητα να βιώνεις και να αισθάνεσαι, ως εγρήγορση έχοντας την αίσθηση της ατομικότητας, και ως εκτελεστικό σύστημα ελέγχου του νου.
Πολλοί φιλόσοφοι πιστεύουν ότι υπάρχει μια ευρέως αποδεκτή υποκείμενη διαίσθηση του θεμελιώδους χαρακτήρα της.
Όπως ο Max Velmans και η Susan Schneider έγραψαν στην εφημερίδα The Blackwell Companion για την συνείδηση: «Ό, τι γνωρίζουμε σε μια δεδομένη στιγμή αποτελεί μέρος της συνείδησής μας, κάνοντας το συνειδητή εμπειρία ταυτόχρονα την πιο γνωστή και πιο μυστηριώδη πτυχή της ζωής μας.”
Οι φιλόσοφοι από την εποχή του Descartes και του Locke έχουν αγωνιστεί για την κατανόηση της φύσης της συνείδησης και ποιες είναι οι βασικές της ιδιότητες.
Ζητήματα που προκαλούν ανησυχία στη φιλοσοφία της συνείδησης περιλαμβάνουν ερωτήματα όπως: Εάν η συνείδηση μπορεί ποτέ να εξηγηθεί μηχανιστικά.
Πώς η συνείδηση σχετίζεται με τη γλώσσα. Και αν είναι δυνατόν κατ ‘αρχήν για τους υπολογιστές ή τα ρομπότ να είναι συνειδητή.
Ίσως το πιο ακανθώδες ζήτημα είναι αν η συνείδηση μπορεί να γίνει κατανοητή με έναν τρόπο που δεν απαιτεί μια δυαδική διάκριση μεταξύ ψυχικής και σωματικής κατάστασης.
Κάποια περίοδο η συνείδηση αντιμετωπίζονταν με σκεπτικισμό από πολλούς επιστήμονες, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πάλι το σημαντικό θέμα έρευνας στην ψυχολογία και τις νευροεπιστήμες.
Η συνείδηση εκτιμάται παρατηρώντας τη διέγερση και την ανταπόκριση του ασθενούς, που κυμαίνονται από την πλήρη εγρήγορση και κατανόηση, μέσω αποπροσανατολισμού, παραλήρημα, απώλεια της ουσιαστικής επικοινωνίας, και, τέλος, απώλεια της κίνησης σε απάντηση στα επώδυνα ερεθίσματα (Güzeldere, 1997).
Ο πρωταρχικός στόχος είναι η κατανόηση τι σημαίνει βιολογικά και ψυχολογικά.
Η πλειοψηφία των πειραματικών μελετών αξιολογούν την συνείδηση ζητώντας από τα ανθρώπινα υποκείμενα μια προφορική έκθεση σχετικά με την εμπειρία τους (π.χ., «πες μου αν παρατήρησες κάτι όταν το κάνω αυτό»).
Θέματα επίσης ειδικού ενδιαφέροντος περιλαμβάνουν φαινόμενα, όπως υποσυνείδητη αντίληψη, τυφλή όραση και αλλαγμένες καταστάσεων της συνείδησης που παράγεται από τα ψυχοτρόπα φάρμακα ή τον πνευματισμό ή από τεχνικές διαλογισμού.
Κατά την πορεία της ζωής σου, είναι πιθανό να συναντήσεις ανθρώπους που είναι δύσκ ...
Συνήθως, όταν ακούμε τον όρο “ναρκισσιστής”, έχουμε στο μυαλό μας έναν εξωστρ ...
Είναι αλήθεια ότι όταν κοιτάς τα βλέμματα των ανθρώπων γύρω σου, νιώθεις περηφάνια ...
Εξερευνώντας την έννοια των όρων. Πολλές φορές, όταν συζητάμε για όρια στο πλαίσιο ...
Ίσως έχετε πολλές φίλες, αλλά η κολλητή σας είναι μοναδική. Ακόμα κι αν ανήκετε σε μ ...
Κάθε φορά που αντιμετωπίζετε αρνητική κριτική, έχετε την ευκαιρία να κατανοήσετε ...
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα