Που κυριαρχεί στον ουράνιο θόλο. Ο μύθος λέει πως ήταν επτά νύμφες, που σώθηκαν από τον Δία κατά την καταδίωξή τους από το γίγαντα Ωρίωνα.
Ο θεός τις μεταμόρφωσε σε περιστέρια και τις έκρυψε ανάμεσα στα αστέρια.
Τα ονόματά τους είναι Αλκυόνη, Μαία, Μερόπη, Ηλέκτρα, Πλειόνη, Κελαινώ, Ταϋγέτη, Στερόπη και όλες απέκτησαν παιδιά με θεούς, εκτός από τη Μερόπη, που παντρεύτηκε τον Σίσυφο.
Γι’ αυτό και η Μερόπη είναι το αστέρι που διακρίνεται λιγότερο στον ουρανό, από ντροπή που αγάπησε ένα θνητό.
Κατά μία άλλη άποψη το άστρο που κρύβεται και φαίνεται λιγότερο, είναι η Ηλέκτρα, που θρηνεί για την Τροία, την πόλη του γιου της Δάρδανου.
Κανένας άλλος αστερισμός δεν έχει αιχμαλωτίσει και γοητεύσει την ανθρώπινη φαντασία όσο οι Πλειάδες.
Σε βράχους και σπηλιές, αρχαίοι ναοί, όπως ο Ναός του Ήλιου στο Μεξικό, ο Παρθενώνας και η Μεγάλη Πυραμίδα του Χέοπα στην Αίγυπτο, ήταν ευθυγραμμισμένοι με αυτές.
Η πρώτη αναφορά εντοπίζεται σε κινεζικά χρονικά του 2.300 π.Χ., στην Ευρώπη τις συναντάμε στην «Οδύσσεια» του Ομήρου και σε ένα ποίημα του Ησίοδου από το 1.000 π.Χ.
Ο αστερισμός των Πλειάδων χρησίμευε για τον καθορισμό των εποχών στην αρχαιότητα, γιατί η εμφάνισή του στην ανατολή γινόταν τέλη Μαΐου και ανήγγειλε την είσοδο του καλοκαιριού, ενώ η δύση του προμήνυε την αρχή του χειμώνα.
Ο αρχαίος ποιητής Ησίοδος αναφέρει τις Πλειάδες στο Έργα και Ημέραι του δίνοντας πρακτικές συμβουλές.
Τη μεγαλύτερη και πιο όμορφη από τις επτά αδερφές, σύμφωνα πάντοτε με τον ελληνικό μύθο. Στην αρχαιότητα, στο βόρειο ημισφαίριο, η ανατολή των Πλειάδων την άνοιξη, σηματοδοτούσε την έναρξη των θαλάσσιων ταξιδιών και την εποχής της σποράς.
Η Έλενα Μπλαβάτσκυ, στο έργο της «Το μυστικό Δόγμα» αναφέρεται εκτενώς στην επιρροή των Πλειάδων στην ιστορία και την κοσμολογία.
Συχνά χρησιμοποιεί τον όρο Ατλαντίδες, ενώ υποστηρίζει ότι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ανθρώπινη μοίρα και στο πεπρωμένο ανθρώπων και λαών.
Γράφοντας για τη σημασία του αριθμού επτά στην αστρονομία, τη μαγεία και την επιστήμη ισχυρίζεται ότι το επτά συνδέεται με την αποκρυφιστική σημασία των Πλειάδων και συγκεκριμένα με τη χαμένη αδερφή, το άστρο που κρύβεται και δεν είναι εύκολα ορατό.
Η σχέση των Πλειάδων με τον αριθμό επτά έχει βαθύτερη κοσμολογική και πνευματική σημασία και συνδέεται με τις εφτά μέρες της εβδομάδας, τα επτά χρώματα του ουράνιου τόξου, τα επτά τσάκρα στο σώμα, τις επτά νότες του πενταγράμμου και πολλά άλλα.
Στην αστρονομία είναι το διασημότερο αστρικό σμήνος και ανήκει στον αστερισμό του Ταύρου.
Από τους αστέρες των Πλειάδων είναι ορατοί με γυμνό μάτι μόνο έξι ή οκτώ, ενώ το τηλεσκόπιο αποκαλύπτει ότι το σμήνος αποτελείται από περισσότερα από 1.000 άστρα, τα οποία παρουσιάζουν την ίδια κίνηση, ενώ περιβάλλονται από μια διάχυτη νεφελώδη ύλη που ονομάζεται «νεφέλωμα των Πλειάδων».
Οι Πλειάδες αξιοποιήθηκαν στις επιστήμες, σε μετρήσεις, στη γεωμετρία, στη γεωδαισία, στην αρχιτεκτονική και στη ναυσιπλοΐα.
Απέχουν από τη Γη περίπου 440 ώς 480 έτη φωτός, ενώ εντοπίστηκαν για πρώτη φορά από τον Γαλιλαίο που κατέγραψε με το τηλεσκόπιό του περισσότερα από 40 αστέρια.
Φωτογραφήθηκαν δε για πρώτη φορά το 1885 από τους αδερφούς Paul and Prosper Henry.
Κατά την πορεία της ζωής σου, είναι πιθανό να συναντήσεις ανθρώπους που είναι δύσκ ...
Συνήθως, όταν ακούμε τον όρο “ναρκισσιστής”, έχουμε στο μυαλό μας έναν εξωστρ ...
Είναι αλήθεια ότι όταν κοιτάς τα βλέμματα των ανθρώπων γύρω σου, νιώθεις περηφάνια ...
Εξερευνώντας την έννοια των όρων. Πολλές φορές, όταν συζητάμε για όρια στο πλαίσιο ...
Ίσως έχετε πολλές φίλες, αλλά η κολλητή σας είναι μοναδική. Ακόμα κι αν ανήκετε σε μ ...
Κάθε φορά που αντιμετωπίζετε αρνητική κριτική, έχετε την ευκαιρία να κατανοήσετε ...
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα