Σήμερα το βράδυ σηκώστε τα μάτια σας στον ουρανό για να θαυμάσετε τις Περσείδες και κάνετε μιαν ευχή.
Η κορύφωση του φαινομένου θα είναι 80 αστέρια ανά ώρα την Δευτέρα το βράδυ.
Όπως και να τα πεις τα αστέρια αυτά περσείδες ή πεφταστέρια ή διάττοντες, είναι εντυπωσιακά καθώς διαγράφουν την φωτεινή τροχιά τους μέχρι να σβήσουν.
Τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για ένα πιο εντυπωσιακό θέαμα.Η φλεγόμενη αυτής βροχή αρχίζει να είναι ορατή από τα μέσα Ιουλίου κάθε χρόνο και κορυφώνεται μεταξύ 9 και 14 Αυγούστου, με το ρυθμό των μετεώρων φθάνει τα 60 και πλέον ανά ώρα.
Οι Περσείδες ονομάστηκαν έτσι επειδή φαίνονται να προέρχονται από τον αστερισμό του Περσέα, αλλά αυτό είναι μια οπτική αυταπάτη.
Οι Περσείδες είναι μια από τις γνωστότερες βροχές διαττόντων καθώς έχουν δώσει στο παρελθόν μεγάλη δραστηριότητα αλλά και λόγω της εγγύτητάς τους με το δεκαπενταύγουστο και του γεγονότος ότι υπάρχει εύκολη πρόσβαση σε σκοτεινούς ουρανούς κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών.
Αλλά για μικρά κομμάτια μέχρι και σε μορφή σκόνης και λοιπά υπολείμματα που αφήνει πίσω της η τεράστια ουρά μήκους δεκάδων εκατομμυρίων χιλιομέτρων του κομήτη Σουίφτ Τάτλ – 109P/Swift Tuttle, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1862 από τους αμερικανούς Λιούις Σουίφτ και Όρας Tατλ από τους οποίους και πήρε το όνομά του – που όταν εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης με τεράστιες ταχύτητες καίγονται εξαιτίας της τριβής με την ατμόσφαιρα μέσα σε δευτερόλεπτα.
Το μεγαλύτερο μέρος του υλικού αυτού από τον κομήτη Σουίφτ-Τάτλ περιπλανάται στον διαπλανητικό χώρο εδώ και χίλια περίπου χρόνια αφότου εγκατέλειψε τον κομήτη.
Οι διάττοντες μπορούν να φανούν σχεδόν σε όλο τον ουρανό και τρέχουν με περίπου 60 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο συνεπώς είναι σχεδόν αδύνατο να πετύχετε ηθελημένα κάποιον διάττοντα με κιάλια ή τηλεσκόπια.
Καμιά φορά το σωματίδιο που εισέρχεται στην ατμόσφαιρα της Γης είναι λίγο μεγαλύτερο, μπορεί σαν ένα χαλίκι ή μια πετρούλα, και αντί για το τυπικό φωτεινό ίχνος να προκαλέσει ένα πολύ μεγαλύτερο και φωτεινό ίχνος, μήκους δεκάδων μοιρών που το ονομάζουμε βολίδα.
Ο κομήτης αρχίζει να συναντιέται με την τροχιά της Γης από τις αρχές του Αυγούστου και χρειάζεται περίπου 130 χρόνια για να πραγματοποιήσει μια πλήρη περιφορά γύρω από τον ήλιο.
Είναι μικροί διαστημικοί βράχοι που εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα υπό χαμηλή γωνία πρόσπτωσης και φαίνονται να καίγονται αργά.
Καθώς πλησιάζουν προς το έδαφος με ταχύτητα γύρω στα 60χλμ/δευτερόλεπτο και διαλύονται από την τριβή και την υπερθέρμανση, αφήνουν φωτεινά ίχνη.
Τα μετέωρα -που σπάνια φτάνουν στη Γη, καθώς καίγονται κατά την πτώση τους τελείως- μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στο νυχτερινό ουρανό, ιδίως στα πιο σκοτεινά τμήματά του, όταν δεν υπάρχει φεγγάρι.
Το φαινόμενο, που παρατηρείται εδώ και χιλιάδες χρόνια, είχε ως αποτέλεσμα γύρω από τα «πεφταστέρια» του Αυγούστου να δημιουργηθούν πολλοί μύθοι.
Ήταν τα… αστράκια που είδε η Δανάη πέφτοντας στην αγκαλιά του Δία.
Δανάη σημαίνει η κεκαυμένη, άρα ο μύθος συμβολικά ερμηνεύει και την ουσία του φαινομένου.
Η χριστιανική πίστη πάλι «θέλει» τις Περσείδες να είναι τα δάκρυα του Αγίου Λαυρεντίου που μαρτύρησε γύρω στα μέσα Αυγούστου.
Αντίθεση Ήλιου-Άρη στις 15 Ιανουαρίου: Πώς να Διαχειριστείτε τις Εντάσεις για Κάθε ...
Πανσέληνος στον Καρκίνο στις 14 Ιανουαρίου 2025: Ποια Ζώδια Θα Επηρεαστούν και Πώς να ...
14 Ιανουαρίου 2025: Το Τετράγωνο Αφροδίτης-Δία Φέρνει Συναισθηματικές Υπερβολές και ...
Αστρολογικό Δελτίο 12-19 Ιανουαρίου: Πανσέληνος, Δεσμοί Σελήνης και Ανατροπές στις Σ ...
13 Ιανουαρίου 2025: Το Τρίγωνο Ήλιου-Ουρανού Φέρνει Θετικές Αλλαγές και Απρόσμενες Ευ ...
Εβδομαδιαίο Ωροσκόπιο 12-19 Ιανουαρίου: Αποκαλύψεις, Προκλήσεις και Νέες Ευκαιρίες! ...
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα