Τον συναντάμε σε πολλές κουλτούρες, ως ιερό. Ο συμβολισμός του είναι πράγματι ιδιαίτερος και αυτός είναι ο λόγος που παρατηρείται έντονα μέσα σε λατρευτικές πρακτικές, αλλά ακόμα και σε ορισμένες εσωτερικές αδελφότητες.
Παρ’ όλα αυτά, είναι σύνηθες το να χρησιμοποιείται χωρίς όμως να είναι γνωστό το ποια είναι η ουσιαστική του σημασία.
Ο βασικός του ρόλος φαίνεται να είναι στην πραγματικότητα ο συμβολισμός του απείρου.
Όταν κάτι γίνεται σαράντα φορές, σημαίνει πως ένας ολόκληρος κύκλος έχει κλείσει και στην πνευματική-εσωτερική ορολογία, ένας κύκλος είναι μία υπόδειξη του απείρου.
Παρατήρησαν πως ο κύκλος μίας ασθένειας κάνει σαράντα ημέρες, έως ότου να είναι δυνατόν να έρθει σε επαφή ο πρώην άρρωστος με την υπόλοιπη κοινότητα, χωρίς να κολλήσει την ασθένεια σε όσους έρθει μαζί σε επαφή. Αυτή είναι μία βασική αίσθηση του κύκλου.
Οι σαράντα μέρες που μεσολαβούν από την ταφή ενός νεκρού, έως του μνημοσύνου του (σαραντάμερα) υποτίθεται πως έχει τον σκοπό του να συναντηθεί η οικογένεια του εκλιπόντος έπειτα από σαράντα μέρες με την υπόλοιπη ενορία, ώστε να μην υπάρχει περίπτωση να κολλήσει κανείς την ασθένεια από την οποία ο κεκοιμημένος απεβίωσε.
Στην πραγματικότητα όμως, ο κύριος λόγος είναι η πεποίθηση πέρασε την πρώτη δοκιμασία των 40 ημερών, δηλαδή ενός ολόκληρου κύκλου.
Ο αριθμός 4 κατά τους Πυθαγορείους είναι βαθμός ιερότατος, καθώς επάνω σε αυτόν οικοδομείται ο αριθμός 10, που θεωρείτο ως ο ιερότερος όλων (η οικοδόμηση γίνεται μέσα από την τετρακτύ).
Όταν όμως αυτοί οι δύο αριθμοί πολλαπλασιαστούν μεταξύ τους, τότε έχουμε στην πραγματικότητα την από κοινού εξύψωσή τους, μέσα από την ενότητά τους, η οποία επαναλαμβάνετε κατά έναν μαγικό τρόπο, εφόσον, ούτως ή άλλως, η τετρακτύς εμπεριέχει από τον σχηματισμό της το 10.
Αυτό δίνει το αποτέλεσμα του 40, ως το σύμβολο της άπειρης εμφάνισης του 10, του τελειότερου κατά τους Πυθαγορείους αριθμού.
Δεν είναι τυχαίο ότι κατά πολλές ακολουθίες της Ορθοδόξου Εκκλησία το «Κύριε, ελέησον» επαναλαμβάνεται σαράντα φορές.
Ούτε είναι τυχαίες οι σαράντα ημέρες στην έρημο, η μεγάλη δοκιμασία του Ιησού.
Το 4ο εδώ δηλώνει πως ο Ιησούς πέρασε μία «μικρή αιωνιότητα», έναν ολοκληρωμένο δηλαδή κύκλο μυητικής δοκιμασίας, κατά την οποία έμαθε το από πού προέρχεται.
Οι τρεις προτάσεις του διαβόλου συμβολίζουν τις κατώτερες επιθυμίες, μέσα στα πλαίσια αυτής της εσωτερικής, μυητικής αναζήτησης.
Κατά την πορεία της ζωής σου, είναι πιθανό να συναντήσεις ανθρώπους που είναι δύσκ ...
Συνήθως, όταν ακούμε τον όρο “ναρκισσιστής”, έχουμε στο μυαλό μας έναν εξωστρ ...
Είναι αλήθεια ότι όταν κοιτάς τα βλέμματα των ανθρώπων γύρω σου, νιώθεις περηφάνια ...
Εξερευνώντας την έννοια των όρων. Πολλές φορές, όταν συζητάμε για όρια στο πλαίσιο ...
Ίσως έχετε πολλές φίλες, αλλά η κολλητή σας είναι μοναδική. Ακόμα κι αν ανήκετε σε μ ...
Κάθε φορά που αντιμετωπίζετε αρνητική κριτική, έχετε την ευκαιρία να κατανοήσετε ...
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα