Ξέρετε ποιο είναι το νησί που κατοικεί ο ύπνος;
Ο ύπνος είναι μια λειτουργία που υπάρχει σε όλους τους έμβιους οργανισμούς του πλανήτη. Για τον άνθρωπο είναι μια λειτουργία ανάπαυσης και γενικής αποτοξίνωσης.
Δηλαδή ένας καθαρμός σωματικός και πνευματικός. Για τους αρχαίους Έλληνες, ήταν σπουδαία η λειτουργία του ύπνου και θεωρείτο πως είχε θεραπευτικές ιδιότητες.
Οι οποίοι μάλιστα μέσα από έναν κατάλληλο τρόπο ζωής με σωστή δίαιτα, μουσικά ακούσματα πριν από τον ύπνο, προσανατολισμό της σκέψης , προσπαθούσαν να δουν αποκαλυπτικά όνειρα.
Μάλιστα πριν κοιμηθούν έπρεπε να κάνουν μία ανασκόπηση της μέρας που πέρασε και τι πρέπει να κάνουν ή να διορθώσουν την επόμενη μέρα που έρχεται.
Κατά τον `Ομηρο τόπος κατοικίας του Ύπνου ήταν η νήσος Λήμνος , όπου πήγε και τον βρήκε η Ηρα.
Από την λέξη “Μορφή” , σχετίζεται με την ικανότητά του να παίρνει οποιαδήποτε ανθρώπινη μορφή και να εμφανίζεται στα όνειρα.
Έχει την ιδιότητα να στέλνει εικόνες στα όνειρα ή στα οράματα των ανθρώπων, να τα διαμορφώνει, και να μορφοποιεί τα όντα που κατοικούν σε αυτά.
Που παριστάνεται όμορφος με φτερά είναι πρωταγωνιστική και είναι ο μοναδικός θεός που μπορεί να επέμβει στα όνειρα των βασιλιάδων και των ηρώων, ενώ μεταφέρει τα μηνύματα των θεών στους θνητούς, με τη μορφή ονείρων.
Η εγκοίμηση παρέμεινε βασικό στοιχείο της θεραπευτικής πρακτικής σε όλα τα Ασκληπιεία.
Ο ύπνος ήταν ένα είδος συμβολικού θανάτου προσωρινού. Κατά τη διάρκεια του ονείρου ο μυούμενος βίωνε σημαντικές εμπειρίες και μετά επέστρεφε ανανεωμένος, ξαναγεννημένος.
Μάλιστα ο μυητικός ύπνος γινόταν δίπλα σε πηγές, ποτάμια και γενικά τρεχούμενα νερά.
Στα Ασκληπιεία που ήταν χτισμένα σε διαλεγμένες περιοχές υψηλού κάλλους και με καλό κλίμα, η θεραπεία ήταν συνδυασμός ψυχολογικής , φυσικής και σωματικής αγωγής.
Η θεραπευτική αυτή ικανότητα σε συνδυασμό με την εγκοίμηση περιγράφεται σαν αποτελεσματική και στα τραύματα και σε πυρετούς και άλγη, όπου χρησιμοποιούσαν χειρουργικά μέσα, επωδούς, φάρμακα, βότανα και άλλα μέσα.
Ο πάσχων, κοιμόταν τη νύκτα μέσα σε ιερό και καθορισμένο χώρο «Αβατο»‘ Εγκοιμητήριο’’, πάνω στο δέρμα ενός ζώου που είχε θυσιάσει, και εκεί περίμενε να του υποδείξει Ο Ασκληπιός μέσα από το όνειρο, τον τρόπο θεραπείας.
Είτε πιο σύνηθες από τους ιερείς-θεράποντες του Ασκληπιού, έδιναν οδηγίες που θα οδηγούσαν στη θεραπεία.
Αν το αναμενόμενο όνειρο δεν εμφανιζόταν η εγκοίμηση επαναλαμβανόταν πολλές συνεχόμενες νύχτες.
Όταν οι ασθενείς προσέρχονταν στο ιερό αναζητώντας θεραπεία, δεν τους επιτρεπόταν αμέσως η είσοδος, παρά μόνο μετά τον εξαγνισμό τους.
Έπλεναν το σώμα τους (συμβολική ψυχική κάθαρση), τελούσαν θυσία προς το θεό και έκαναν αυστηρή νηστεία. Το βράδυ γίνονταν δεκτοί στο “Αβατον” όπου και περνούσαν τη νύχτα τους.
Μπορούσε να παρουσιάσει ψεύτικες εικόνες είδωλα και φαντάσματα, αλλά και να δείξει αλήθειες και να συμβουλέψει σίγουρα, αν και μέσω συμβόλων πολλές φορές. Έπρεπε να εξηγηθεί όμως από τον κατάλληλο γνώστη.
Υπήρχαν ειδικά ονειρομαντεία, όπως το περίφημο του Αμφιαράειου στον Ωρωπό και του Τροφώνιου στην Λιβαδειά στο οποίο ο αιτητής κατέβαινε σ’ ένα όρυγμα κι έβγαζε μόνος του το χρησμό.
Προηγούνταν νηστεία και γενικά έντονη ψυχολογική υποβολή, το δε όνειρο που έβλεπε εθεωρείτο ως το μήνυμα απάντηση στο αίτημα.
Κατά την πορεία της ζωής σου, είναι πιθανό να συναντήσεις ανθρώπους που είναι δύσκ ...
Συνήθως, όταν ακούμε τον όρο “ναρκισσιστής”, έχουμε στο μυαλό μας έναν εξωστρ ...
Είναι αλήθεια ότι όταν κοιτάς τα βλέμματα των ανθρώπων γύρω σου, νιώθεις περηφάνια ...
Εξερευνώντας την έννοια των όρων. Πολλές φορές, όταν συζητάμε για όρια στο πλαίσιο ...
Ίσως έχετε πολλές φίλες, αλλά η κολλητή σας είναι μοναδική. Ακόμα κι αν ανήκετε σε μ ...
Κάθε φορά που αντιμετωπίζετε αρνητική κριτική, έχετε την ευκαιρία να κατανοήσετε ...
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα