Είναι το οικοδόμημα που σχετίζεται με την ισορροπία του ανθρώπου;
Συχνά αναφερόμαστε σε συζητήσεις μας για κάποια δυσκολία προσανατολισμού ή στην πολυπλοκότητα ενός κτηρίου χρησιμοποιώντας την λέξη λαβύρινθος.
Θα σας πούμε κάτι που δεν το έχετε σκεφτεί οι περισσότεροι και ανήκει στην ξεχασμένη γνώση.
Ο λαβύρινθος κατά την ανατομία βρίσκεται στο αυτί του ανθρώπου και είναι ένα περίπλοκο σύστημα το οποίο του διατηρεί την ισορροπία, ώστε να μένει όρθιος.
Ο λαβύρινθος ήταν ένα υπόγειο οικοδόμημα της Κνωσού, που κατασκεύασε ο δαίδαλος μετά από απαίτηση του βασιλιά Μίνωα.
Στον λαβύρινθο που ήταν σκοτεινός, με πολλούς διαδρόμους και δωμάτια, όπου χανόταν η αίσθηση του χώρου και του προσανατολισμού θα έμενε ο Μινώταυρος.
Μάλιστα ήταν τόσο πολυσχιδής κατασκευή που αναφέρεται πως χάθηκε και ο Δαίδαλος και βγήκε μετά από πολύωρο ψάξιμο.
Ο Μινώταυρος ήταν το μυθικό τέρας που ήταν μισός άνθρωπος και μισός ταύρος, που σκότωσε ο Θησέας με την βοήθεια της κόρης του Μίνωα Αριάδνης.
Το γεγονός ότι στην Κνωσό ήταν αποτυπωμένος στα πρώτα νομίσματα, έχει ιδιαίτερη σημασία.
Ο Λαβύρινθος της Γόρτυνας στην Κρήτη χρονολογείται περίπου τον 14ον αιώνα π.Χ. Ένας τόπος που είναι μια μαρτυρία κάποιων μυθικών εποχών που σώζεται μέχρι τις μέρες μας.
Πολλές ήταν οι προσεγγίσεις που έγιναν κατά καιρούς για να αποσυμβολίσουν την έννοια του λαβυρίνθου.
Αν θεωρήσουμε, πως εισερχόμενοι στο βάθος του Λαβυρίνθου, είναι σαν ένα βύθισμα στον εαυτό μας, στο βαθύ σκοτάδι του υποσυνειδήτου, όπου ξεκινά η περιπέτεια της αυτογνωσίας και η αναζήτηση του διεξόδου, τότε μόνον ο μίτος της Αριάδνης θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξεύρεση διεξόδου.
Δηλαδή ο Λαβύρινθος σχετίζεται με την ενδοσκόπηση, όπου μέσα από αυτήν βρίσκει ο άνθρωπος την ισορροπία του.
Το ελικοειδές σχήμα των διαδρόμων του συμβολίζει τη σπειροειδή εξέλιξη της Δημιουργίας, αλλά και της εγκεφαλικής λειτουργίας και ανατομίας.Οι διάδρομοι που αποτελούν το Λαβύρινθο, επιστρέφουν σε ένα συνεχές αδιέξοδο.
Οι εισερχόμενοι στο Λαβύρινθο, περιφερόμενοι στους διαδρόμους του, κάνουν μια επαναληπτική διαδρομή, γι’ αυτό ουκ ολίγοι παρομοίασαν το σχεδιασμό του Λαβύρινθου με το ρυθμό επαναληπτικού χορού.
Την ύπαρξη ενός Λαβυρινθικού χορού ο οποίος ήταν συνυφασμένος προς τη μυθική περιπέτεια του Θησέα, την πληροφορούμαστε από τον Πλούταρχο, ο οποίος εξιστορεί τη ζωή τού Αθηναίου ήρωα.
Ο κρητικός λαβύρινθος της Κνωσού αποτελούσε ένα χοροστάσιο με μυητικές προεκτάσεις.
Ο ιδιοφυής ερευνητής Τσαρλς Μπέρλιτς στο βιβλίο του «Μυστήρια από ξεχασμένους κόσμους», κάνει αναφορά στους Λαβύρινθους της Βορείου και Νοτίου Αμερικής, αλλά και στην αρχαία Κρήτη, γράφωντας: « Στον ελληνικό θρύλο, ο Λαβύρινθος ήταν η φυλακή του τρομερού Μινώταυρου, μια πρωτόγονη δηλαδή ερμηνεία για την πραγματική του χρήση, πιθανώς σχετιζόμενη με θρησκευτικές τελετές, όπως οι προ-κρητικοί ταφικοί λαβύρινθοι της αρχαίας Αιγύπτου που ήθελαν να συμβολίσουν αλληγορικά τις περιπλανήσεις της ψυχής μετά το θάνατο».
Το αίνιγμα του Λαβύρινθου θα αποτελεί πάντοτε σημείο αναφοράς, για την εμβάθυνση στα σκοτάδια της ψυχής, ίσως πάλι να είναι ο συμβολισμός της πολύχρονη μάχη του αιθέριου με τους επίγειους πειρασμούς. Ίσως η μεγάλη μάχη για την ορθή παρουσία στο σύμπαν.
Σίγουρα η ιστορία του Λαβυρίνθου δεν ολοκληρώνεται εδώ.
Κατά την πορεία της ζωής σου, είναι πιθανό να συναντήσεις ανθρώπους που είναι δύσκ ...
Συνήθως, όταν ακούμε τον όρο “ναρκισσιστής”, έχουμε στο μυαλό μας έναν εξωστρ ...
Είναι αλήθεια ότι όταν κοιτάς τα βλέμματα των ανθρώπων γύρω σου, νιώθεις περηφάνια ...
Εξερευνώντας την έννοια των όρων. Πολλές φορές, όταν συζητάμε για όρια στο πλαίσιο ...
Ίσως έχετε πολλές φίλες, αλλά η κολλητή σας είναι μοναδική. Ακόμα κι αν ανήκετε σε μ ...
Κάθε φορά που αντιμετωπίζετε αρνητική κριτική, έχετε την ευκαιρία να κατανοήσετε ...
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα