Η μορφή του κινέζου φιλοσόφου Λάο Τσε (Lao Tzu) δεν ελέγχεται ιστορικά. Σύμφωνα με την κινέζικη παράδοση ο Λάο Τσε ήταν ο παλαιότερος σύγχρονος του Κομφούκιου που έζησε τον 6ο αιώνα π.Χ.
Στα διάφορα φιλοσοφικά κείμενα παρουσιάζεται όμως ο Λάο Τσε μόνο από τον 3ο π.Χ. αιώνα, συνήθως ως αντίποδας του Κομφούκιου.
Υπάρχει μία ενδιαφέρουσα ιστορία για τους ιδρυτές των τριών βασικών κινέζικων θρησκειών.
Μία ημέρα λέει, στάθηκαν γύρω από ένα μπουκάλι γεμάτο ξύδι, που με τη σειρά, ένας – ένας το δοκίμασαν.
Όμως ο Λάο Τσε, ως ταοϊστής, το βρήκε γλυκό. Η ζωή θα’ χει γλυκεία γεύση μόνον όταν εμείς σταθούμε θετικά απέναντί της: σε αρμονία με τη φύση, αυθόρμητοι, απλοί και ανυπότακτοι σε σκοπιμότητες, ιεραρχίες, υπολογισμούς, εξουσίες και μικρότητες.
Επειδή στους περισσότερους κλασικούς του Ταοϊσμού ταυτίζεται συνήθως το όνομα με το έργο τού φιλοσόφου και, εφόσον ο Λάο Τσε είναι πράγματι ο συγγραφέας της συλλογής αφορισμών «Ντάο ντε Τζινγκ» (Το βιβλίο της οδού προς την αρετή) που αποτελεί το θεμελιώδες έργο του Ταοϊσμού, πρέπει να έζησε περί το έτος 300 π.Χ.
Το Ντάο ντε Τζινγκ περιλαμβάνει βέβαια μεγάλο αριθμό πληροφοριών από παλιότερες εποχές και υπάρχει σε πολλές παραλλαγές, στην ενιαία του μορφή που διδάσκει την επάνοδο του ανθρώπου στην αρχέγονη απλότητα, πρέπει να ομογενοποιήθηκε όμως από ένα μοναδικό πρόσωπο και αυτό το πρόσωπο φαίνεται να είναι ο Λάο Τσε.
Στους λαϊκούς θρύλους, αφενός έχει ενοποιηθεί με το μυθικό αυτοκράτορα Χουάνγκ Ντι, τον οποίο αναγνωρίζει και ο κομφουκιανισμός, στη θεότητα Χουάνγκ Λάο, αφετέρου αποτελεί μία προσωποποίηση του Ντάο, του αρχικού αίτιου του σύμπαντος που παρουσιάζεται περιοδικά σε πολλές μεταμορφώσεις ως σωτήρας του κόσμου.
Το Ντάο ντε Τζινγκ, είναι γραμμένο ως συμβουλευτική προτροπή προς κάποιους που διοικούν, ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή ειρήνη κι αρμονία στην καθημερινή ζωή του κάποιου Μη-τόπου.
Το εντυπωσιακό με το γραφτό αυτό κείμενο που ο Λάο Τσε άφησε στην ανθρωπότητα, είναι πως ξεκάθαρα και κατ’ επανάληψη τονίζεται η πεποίθηση ότι η καλύτερη μορφή διακυβέρνησης είναι η απουσία διακυβέρνησης και ότι η καλύτερη οργάνωση δεν είναι παρά η απλή χορήγηση στους ανθρώπους ευκαιριών ν’ αυτό-οργανωθούν. “Χωρίς νόμους ή καταναγκασμό”, γράφει ο Λάο Τσε, “οι άνθρωποι θα ζούνε σε αρμονία”.
Που καλύτερα από κάθε άλλο συνοψίζει αποτελεσματικά τη φιλοσοφία του Ντάο ντε Τζινγκ και το οποίο χρησιμοποιεί και ο Ράσελ στο βιβλίο του “Δρόμοι προς την Ελευθερία” δίκην προμετωπίδας:
“Παραγωγή δίχως κτήση
Δράση δίχως αυτοπροβολή
Ανάπτυξη δίχως κυριαρχία”
Το Ντάο ντε Τζινγκ ευαγγελίζεται μία οικολογική συμπεριφορά, απέναντι στη φύση και στον ζώντα κόσμο τριγύρω μας (Ταό) και εκδηλώνει επανειλημμένα απεριόριστη αποστροφή προς ηθικολογίες, υπακοή σε εθιμοτυπίες, θεοφοβία και ιεραρχίες.
Απόλυτα θετικό απέναντι στη ζωή, τη φύση και την ελευθερία και αποτελεί το μοναδικό “θρησκευτικό” βιβλίο που δεν επικαλείται θεότητες και δε προπαγανδίζει κανενός είδους τελετουργικό ή προσευχές ή άλλα παρόμοια.
Αντίθετα, επιτίθεται γλυκά μεν αλλά δηκτικά δε στις μιλιταριστικές αξίες, τον πλούτο, την πλεονεξία, τον εξουσιαμό, την τιμωρία ανθρώπων από άνθρωπο, τις φυλακές και τις νομοθεσίες.
Η αντιπρόταση του Λάο Τσε απέναντι στην εξουσία είναι μία άλλη κοινωνία, οικολογική, αποκεντρωμένη, συγκροτημένη σε μικρές κοινότητες, απεξουσιασμένη και πέρα για πέρα ανεκτική.
«Το κενό και το τίποτε είναι το μέτρο χρησιμότητας κάθε ενέργειάς μας.»
(από τη διδασκαλία του ΤΑΟ)
Κατά την πορεία της ζωής σου, είναι πιθανό να συναντήσεις ανθρώπους που είναι δύσκ ...
Συνήθως, όταν ακούμε τον όρο “ναρκισσιστής”, έχουμε στο μυαλό μας έναν εξωστρ ...
Είναι αλήθεια ότι όταν κοιτάς τα βλέμματα των ανθρώπων γύρω σου, νιώθεις περηφάνια ...
Εξερευνώντας την έννοια των όρων. Πολλές φορές, όταν συζητάμε για όρια στο πλαίσιο ...
Ίσως έχετε πολλές φίλες, αλλά η κολλητή σας είναι μοναδική. Ακόμα κι αν ανήκετε σε μ ...
Κάθε φορά που αντιμετωπίζετε αρνητική κριτική, έχετε την ευκαιρία να κατανοήσετε ...
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα