Η Καβάλα λάμπει στην Ανατολική Μακεδονία, καθώς πυργώνεται χαριτωμένα πάνω από τη βαθυγάλανη θάλασσα. Είναι αδιαμφισβήτητα μια από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας.
Η ιστορία της χάνεται στα βάθη του χρόνου και η σύγχρονη φυσιογνωμία της αποτελεί ένα αμάλγαμα των πολλών και διαφορετικών στοιχείων που τη συναποτελούν.
Η Καβάλα, μέσα στους αιώνες της ιστορίας της, άλλαξε το όνομά της, διαδοχικά, τρεις φορές.
Κατά την περίοδο που συμμετείχε στην αθηναϊκή συμμαχία ονομάστηκε Νεάπολη, τα χρόνια της επικράτησης του χριστιανισμού Χριστούπολη και στα έγγραφα των μέσων χρόνων αναφέρεται ως Καβάλα.
Το όνομα Νεάπολη δόθηκε στην πολιτεία κατά τον 5ο π.Χ. αιώνα για να τη διαχωρίσει από την παλαιότερη, η οποία ονομαζόταν Σκάβαλα.
Αν δει κάποιος τα απότομα βράχια του όρμου της Παναγίας, έτσι όπως υψώνονται πάνω από τα νερά, είναι σε θέση να καταλάβει γιατί η πόλη απέκτησε ένα τέτοιο όνομα. Η σημερινή της ονομασία, Καβάλα, αποτελεί παραφθορά της αρχαίας της ονομασίας.
Η περιπέτεια αυτή των ονομάτων, είναι ενδεικτική της μεγάλης ιστορίας της πόλης. Πράγματι, η ευρύτερη περιοχή, η οποία περιλαμβάνει και το νησί της Θάσου, καταγράφεται ως μία από τις σημαντικότερες θέσεις προϊστορικής συνοίκησης.
Τα παλαιότερα ευρήματα ήρθαν στο φως τη δεκαετία του 1950, στα Λιμενάρια της Θάσου· πρόκειται για εργαλεία εξόρυξης ώχρας της νεώτερης παλαιολιθικής περιόδου, με ηλικία περίπου 22.300 χρόνων.
Εκείνη την εποχή η στάθμη της θάλασσας ήταν πολύ χαμηλότερα από την σημερινή και η Θάσος αποτελούσε τμήμα της ενδοχώρας.
Στον Σωτήρα της Θάσου έχει ανασκαφεί ο μόνος περίτειχος νεολιθικός οικισμός των Βαλκανίων.
Οι πρώτες οργανωμένες κοινωνίες εμφανίζονται στην πεδιάδα των Φιλίππων γύρω στο 5.600 π.Χ.
Ο γνωστότερος νεολιθικός οικισμός είναι το Ντίκιλι Τας, που σημαίνει Όρθια Πέτρα, γνωστή ως ορθόπετρα
Τα βουνά, με τα τρεχούμενα νερά και τις πυκνές καταφυγές, μοιάζουν να αντηχούν ακόμα τις μνήμες της αρχέγονης ανθρώπινης παρουσίας.
Η σημερινή πόλη αποτελεί πρότυπο ισόρροπης και ανθρωποκεντρικής ανάπτυξης. Η φυσιογνωμία της αξιοποιεί τις ανατολικές επιδράσεις, τη δυτική πρωτοπορία, την προσήλωση στην παράδοση και την αισιόδοξη ενατένιση προς το μέλλον.
Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να γνωρίσει μοναδικούς αρχαιολογικούς θησαυρούς, να περιπλανηθεί σε τοπία ονειρικής υφής.
Αλλά και η καθημερινότητά της ορίζεται από τη θάλασσα.Η επιβλητική χερσόνησος της Παναγιάς είναι ένας μαγνήτης, κυριολεκτικά, για τους επισκέπτες.
Το επιβλητικό Φρούριο, που αποτελεί και το έμβλημα της Καβάλας, ήταν και βυζαντινή ακρόπολη.
Κατά την περίοδο που η πόλη ονομαζόταν Χριστούπολη, τα τείχη του κάστρου εξασφάλιζαν τη διαμονή των κατοίκων, μακριά από τον φόβο των πειρατών.
Με απρόσκοπτη θέα προς τη θάλασσα, αλλά και τα χερσαία περάσματα, και με εξαιρετικά οχυρή και δυσπρόσιτη θέση, η πόλη μπόρεσε να αναπτυχθεί και να γίνει εξαιρετικά πολυάνθρωπη.
Το κάστρο ανοικοδομήθηκε εκ νέου τον 14ο αιώνα μ.Χ., στη θέση του παλαιότερου βυζαντινού, με εντόπιο γρανίτη και υλικά δευτέρας χρήσεως, όπως βυζαντινά κεραμικά και αρχαία μάρμαρα.
Ο Σουλειμάν ο Μεγαλοπρεπής, κατά τον 16ο αιώνα μ.Χ., επέκτεινε το κάστρο, σκοπεύοντας να δημιουργήσει το πρώτο βιοτεχνικό πάρκο των Βαλκανίων.
Ο ίδιος φρόντισε και για την ύδρευση της πόλης, ανακαινίζοντας το βυζαντινό υδραγωγείο, τις περίφημες Καμάρες.
Το Ιμαρέτ, το οποίο βρίσκεται στο κεντρικό καλντερίμι της παλιάς πόλης, είναι ένα εξαίρετο δείγμα του οθωμανικού μπαρόκ.
Ανεγέρθηκε από τον Μεχμέτ Αλή, τον ιδρυτή της αιγυπτιακής δυναστείας, ως δώρο στη γενέθλια πόλη του.
Οι εγκαταστάσεις του, χτισμένες σαν αγκαλιά γύρω από ένα εσωτερικό αίθριο, δημιουργούν την εντύπωση ενός μυστικού παραδείσου.
Οι καμπύλες από τις αψιδωτές πύλες και οι μολύβδινοι τρούλοι του, περισσότεροι από 100, δημιουργούν ένα αληθινό κομψοτέχνημα.
Το κονάκι του Μεχμέτ Αλή είναι ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της παλιάς πόλης.
Με τα χαρακτηριστικά καφασωτά παράθυρα και τους κρυφούς κήπους δημιουργεί μια μυστηριακή αίσθηση παραμυθιού.
Κατά την αρχαιότητα υπήρχε ιερό της Παρθένου, το οποίο έχαιρε μεγάλου σεβασμού σε όλον τον ελληνικό χώρο.
Ο φάρος της χερσονήσου της Παναγίας, με ζωή που υπερβαίνει τον έναν αιώνα, είναι ένα από τα ομορφότερα σημεία για να ατενίσει κάποιος τη θάλασσα.
Το παλιό, διατηρητέο σχολείο, τα βαθυκόκκινα βράχια κάτω από τον φάρο και το υπέροχο λιμάνι της πόλης δημιουργούν ένα εξαιρετικό σύνολο.
Η χερσόνησος της Παναγίας, με τα πέτρινα δρομάκια, τα μέγαρα των παλαιών καπνεμπόρων, τα μνημεία και τα θαυμαστά παραδοσιακά σπίτια είναι ένα κόσμημα της Καβάλας.
Τα καλοκαιρινά βράδια φιλοξενούνται στο κάστρο μουσικές και χορευτικές βραδιές και θεατρικές παραστάσεις, προσελκύοντας πλήθος κόσμου.
Τα πανέμορφα καφέ και τα παραδοσιακά εστιατόρια προσφέρουν την απαράμιλλη φιλοξενία τους στους επισκέπτες, αφήνοντας μια γλυκιά αίσθηση ανατολίτικης μεγαλοπρέπειας.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας είναι ένα από τα σημαντικότερα του ελληνικού χώρου.
Ο οποίος υπήρξε ο αφοσιωμένος ανασκαφέας της ευρύτερης περιοχής, οραματίστηκε ένα μουσείο ενταγμένο απόλυτα στο φυσικό περιβάλλον, που να αποτελεί και το ίδιο κομμάτι της ιστορίας του τόπου.
Το μουσείο βρίσκεται στην παραλία, δίνοντας την ευκαιρία στον επισκέπτη να συνδυάσει τον περίπατο στην πόλη με τον περίπατο στην ιστορία.
Στις προθήκες του μουσείου φιλοξενούνται ευρήματα από την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης.
Η πόλη μαγευτική αλλά και ζωντανή ενεργειακά είναι μια ευχάριστη πρόκληση για μια σπάνια αναδρομή σε άλλους χρόνους.
Κατά την πορεία της ζωής σου, είναι πιθανό να συναντήσεις ανθρώπους που είναι δύσκ ...
Συνήθως, όταν ακούμε τον όρο “ναρκισσιστής”, έχουμε στο μυαλό μας έναν εξωστρ ...
Είναι αλήθεια ότι όταν κοιτάς τα βλέμματα των ανθρώπων γύρω σου, νιώθεις περηφάνια ...
Εξερευνώντας την έννοια των όρων. Πολλές φορές, όταν συζητάμε για όρια στο πλαίσιο ...
Ίσως έχετε πολλές φίλες, αλλά η κολλητή σας είναι μοναδική. Ακόμα κι αν ανήκετε σε μ ...
Κάθε φορά που αντιμετωπίζετε αρνητική κριτική, έχετε την ευκαιρία να κατανοήσετε ...
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα