Υπάρχει η ίδια προφορική παράδοση, αυτή περί του κατακλυσμού. Η μεταφορά αυτή γίνεται στη συνέχεια μέσα από ιερά βιβλία των λαών.
Στην αρχαία ελληνική παράδοση και όπως μας την μεταφέρει ο Ησίοδος, έχουμε τρεις κατακλυσμούς ο πρώτος είναι ο κατακλυσμός του Ωγύγου.
Συνέβη όταν βασίλευε ο Ωγύγης στην Βοιωτία. Ερευνητές πιστεύουν ότι οφείλεται σε απότομη υπερχείλιση της λίμνης Κωπαΐδας στην περιοχή.
Ο Ωγύγος ή Ωγύγης, ήταν κατά την Ελληνική Μυθολογία, ο πρώτος βασιλιάς στην Βοιωτία ή κατά μία άλλη εκδοχή ήταν ο πρώτος βασιλιάς της Αττικής.
Η ετοιμολογία και η έννοια του ονόματος, σημαίνει, αρχέγονος, πολύ αρχαίος, πρωταρχικός.Είναι γνωστός ως βασιλιάς των (προκατακλυσμιαίων) αυτοχθόνων Εκτενών, των πρώτων κατοίκων της Βοιωτίας.
Ίδρυσε την πόλη Ωγυγία την μετέπειτα Θήβα και έγινε ο πρώτος βασιλιάς της. Αρκετοί αρχαίοι Έλληνες ποιητές αναφέρονται στους Θηβαίους ως «Ὠγυγίδαι».
Υπάρχουν πολλές αναφορές στους Βοιωτούς ονομάζοντάς τους Ωγύγιους ενώ ο Αριστοτέλης τοποθετεί τον Ώγυγο στην Αττική.
Δεν υπάρχει όμως καμία πρωτογενής ιστορική καταγραφή ή αρχαιολογικό εύρημα που να πιστοποιεί την ύπαρξη του Ωγύγου.
Ο εν λόγω κατακλυσμός είναι γνωστός ως “πλημμύρα της Αττικοβοιωτίας βέβαια την περίοδο εκείνη δεν ήταν χωριστά η Αττική από τη Βοιωτία.
Όσοι λοιπόν επέζησαν μετοίκησαν στην Αίγυπτο, της οποίας το πρώτο όνομα ήταν επίσης “Ωγυγία”, όπως της Αττικής και της Βοιωτίας.
Το όνομα του Ωγύγου δόθηκε στον κατακλυσμό για να δώσει έμφαση στην παλαιότητα του γεγονότος.
Κατά την ελληνική μυθολογία ο κατακλυσμός του Ωγύγου έγινε όταν βασιλιάς του Άργους ήταν ο Φορωνέας.
Ο Παυσανίας στα Κορινθιακά μας πληροφορεί ότι ο Φορωνέας θεωρείτο ως ένας εκ των προ-προϊστορικών Ελλήνων ο οποίος συγκέντρωσε τους ανθρώπους σε κοινότητες ενώ μέχρι τότε έκαναν ημιάγρια ζωή.
Να σημειωθεί πως οι πληροφορίες υπήρχαν από το Μυκηναϊκό Έπος “Φορωνίς” -το αρχαιότερο Ελληνικό Έπος- το οποίο δυστυχώς, δεν διεσώθη.
Ο Κατακλυσμός του Ωγύγου χρονολογείται την Ογδόη Εποχή, κατά το 37ον έτος της βασιλείας του Ωγύγου .
Δημιούργησε τέτοια καταστροφή ώστε άφησε ένα ιστορικό κενό 189 ετών, μέχρι του Κέκροπος, ο οποίος βασίλευσε πολύ αργότερα.
Ο πρώτος Κατακλυσμός όπως καταγράφεται από τον Παυσανία στα Βοιωτικά συνέβη κατά τη βασιλεία του Ωγύγου γι’ αυτό πήρε και το όνομα του .
Αιτία του κατακλυσμού πάντα κατά τον Παυσανία ήταν η υπερχείλιση του Κηφισσού ποταμού και η πλημμύρα που έπνιξε την Αττική και την Βοιωτία.
Αναφέρεται πως στην περίοδο του κατακλυσμού εμφανίσθηκε ένα φωτεινό σημείο στον δίσκο της Αφροδίτης, που μετέβαλε το σχήμα της το χρώμα της και τη τροχιά της.
Το παράδοξο ουράνιο σώμα ήταν κάποιος κομήτης και όχι η Αφροδίτη, και μάλιστα στην διατριβή του τεκμηριώνει ότι ήτο εκείνος ο κομήτης που εμφανίστηκε ξανά και το 1680.
Πιστεύεται πως ο κομήτης αυτός πέρασε πολύ κοντά στη Γη, ή ότι μέρη τμήματά του έπεσαν στη Γη δημιουργώντας ένα πελώριο παλιρροϊκό κύμα και προξένησε την καταστροφή .
Πιθανολογείται πως εξ αιτίας του γεγονότος εξαφανίστηκε ο Προκατακλυσμιαίος Αιγαιατικός Πολιτισμός .
Κατά την πορεία της ζωής σου, είναι πιθανό να συναντήσεις ανθρώπους που είναι δύσκ ...
Συνήθως, όταν ακούμε τον όρο “ναρκισσιστής”, έχουμε στο μυαλό μας έναν εξωστρ ...
Είναι αλήθεια ότι όταν κοιτάς τα βλέμματα των ανθρώπων γύρω σου, νιώθεις περηφάνια ...
Εξερευνώντας την έννοια των όρων. Πολλές φορές, όταν συζητάμε για όρια στο πλαίσιο ...
Ίσως έχετε πολλές φίλες, αλλά η κολλητή σας είναι μοναδική. Ακόμα κι αν ανήκετε σε μ ...
Κάθε φορά που αντιμετωπίζετε αρνητική κριτική, έχετε την ευκαιρία να κατανοήσετε ...
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα