Πρόκειται για τον πνευματικό κόμβο που ενώνει το γήινο επίπεδο με το θείο.
Δεν είναι τυχαίο βέβαια, ότι οι τρεις κυρίαρχες μονοθεϊστικές θρησκείες του πλανήτη έχουν ως σημείο αναφοράς την Ιερουσαλήμ.
Η ευαγγελική γη είναι ένα απίστευτο locus, ένα σημείο δηλαδή εκδήλωσης φαινομένων. Υπήρξε πάντα κοσμοπολίτικη, πάντα ήταν πόλος έλξης ταξιδιωτών και προσκυνητών, πάντα ήταν πόλος έλξης θείων ενεργειών.
Η Ιερουσαλήμ υπήρξε σπουδαίο θρησκευτικό κέντρο και στην αρχαιότητα, με ελληνική σφραγίδα. Το αρχικό της όνομα ήταν Σόλημον, ή Σαλμόν.
Είναι φανερή η σύνδεση με το όνομα του Σολομώντα, του τρανού βασιλιά του ισραήλ.
Την προσωνυμία Ιερή, που την μετέτρεψε τελικά σε Ιερουσαλήμ, την έλαβε από το μεγάλο ιερό του Δία, πάνσεπτο προσκύνημα όλης της αρχαίας θρησκευτικότητας.
Η πόλη ιδρύθηκε το 2000π.Χ, κατέχοντας έτσι περίοπτη θέση ως μία από τις αρχαιότερες πόλεις της ανθρωπότητας. Ιδρυτές της ήταν οι Καναανίτες, μια σημαντική φυλή, με μυστηριακό παρελθόν.
Η Ιερουσαλήμ έμελλε να περάσει ταραχώδη ιστορία, να γνωρίσει πολλούς κατακτητές και να περάσει πολλές κατοχές. Αυτά είναι λίγο ή πολύ γνωστά.
Σε όλη της πάντως τη μακραίωνη ιστορία υπήρξε το αδιαφιλονίκητο κέντρο του μονοθεϊσμού.
Αυτή τη στιγμή η ιδέα του Ενός Θεού μας φαίνεται αυτονόητη. Δεν ήταν πάντα έτσι τα πράγματα. Πρόκειται για μεγάλο νοητικό άλμα, να περάσει η ανθρωπότητα από τον επιμερισμό στην ολότητα. Και αυτό δεν έγινε σε μια νύχτα, χρειάστηκαν αιώνες.
Τα ιερατεία που προϋπήρχαν ήταν βέβαια στον βαθύ πυρήνα τους μονοθεϊστικά έτσι κι αλλιώς.
Οι μυήσεις των διαφόρων μυστηρίων, αυτό έρχονταν να αποκαλύψουν στο τελικό στάδιο: πως οι διάφορες θεότητες δεν είναι παρά εκφάνσεις του ενός και μόνου θεού. Αυτό ήταν τόσο παράδοξο και πρωτόγνωρο, που τα μυστήρια ήταν απολύτως κρυφά και οι όρκοι που έδεναν τους μύστες ήταν βαρύτατοι.
Και αυτό γιατί συνέφερε σε εξωτερικό επίπεδο να είναι ο όχλος χωρισμένος σε θεούς, υποθεότητες, φατρίες και ανταγωνιστικά δόγματα.Οι ιερείς βέβαια, οι πραγματικοί ιερείς, ήξεραν τη μονοθεϊστική αλήθεια.
Η Ιερουσαλήμ κρατάει εξέχουσα θέση στη θρησκευτικότητα τόσο των εβραίων, όσο και των χριστιανών και των αράβων.
Σε κάποια επόμενη αναφορά μας θα σας μυήσουμε στο ταξίδι που πραγματοποίησαν μεγάλες προσωπικότητες, όπως ο Γκαίτε, με την εξής παράδοξη διαδρομή: Κωνσταντινούπολη, Αρκαδία, Ιερουσαλήμ. Πρόκειται για το Τρίγωνο της Δύναμης.
Η παρούσα εισαγωγή σε αυτό το τεράστιο θέμα αφιερώνεται στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, με αγάπη και σεβασμό.
Κατά την πορεία της ζωής σου, είναι πιθανό να συναντήσεις ανθρώπους που είναι δύσκ ...
Συνήθως, όταν ακούμε τον όρο “ναρκισσιστής”, έχουμε στο μυαλό μας έναν εξωστρ ...
Είναι αλήθεια ότι όταν κοιτάς τα βλέμματα των ανθρώπων γύρω σου, νιώθεις περηφάνια ...
Εξερευνώντας την έννοια των όρων. Πολλές φορές, όταν συζητάμε για όρια στο πλαίσιο ...
Ίσως έχετε πολλές φίλες, αλλά η κολλητή σας είναι μοναδική. Ακόμα κι αν ανήκετε σε μ ...
Κάθε φορά που αντιμετωπίζετε αρνητική κριτική, έχετε την ευκαιρία να κατανοήσετε ...
Περισσότερα Σχετικά Άρθρa