Όπως ξέρουμε, η βαλανιδιά λέγεται και δρυς. Φαντάζομαι ότι κάνετε αυτόματα τη σύνδεση με τους Δρυίδες, και πολύ σωστά.
Όντως, το όνομα αυτού του πολύ σημαντικού μαγικού τάγματος της Ευρώπης, προέρχεται από την δρυ.
Η βαλανιδιά έχει ένα χαρακτηριστικό που δεν διέφυγε από τους παρατηρητικούς αρχαίους μάγους: οι ρίζες της εκτείνονται ακριβώς όσο και τα κλαδιά της και έχουν περίπου την ίδια διάταξη.
Μοιάζει δηλαδή σαν το φανερό μέρος του δέντρου να αντικατοπτρίζεται με ακρίβεια κάτω από το έδαφος.
Η βαλανιδιά με τη φυσιολογία της έμοιαζε να περικλείει αυτό που, έτσι κι αλλιώς, υποπτεύονταν οι άνθρωποι: ζούμε σε έναν κόσμο απατηλών φαινομένων, και γνωρίζουμε τη μισή αλήθεια για όλα τα πράγματα, η άλλη μισή είναι κρυμμένη, αόρατη και ξεφεύγει από την αντίληψή μας, όπως οι ρίζες της βαλανιδιάς.
Όταν παγιώθηκε το περιβόητο «όπως πάνω έτσι και κάτω», δηλαδή η αντίληψη ότι ο ουρανός και ο μεγάκοσμος έχουν πλήρη αντιστοίχηση στον άνθρωπο και τον μικρόκοσμο, η βαλανιδιά έγινε το απόλυτο σύμβολο αυτής της αλήθειας: ο άνθρωπος ανήκει στη γη, είναι χωμένος στον υλικό κόσμο, όπως οι ρίζες, εκτείνεται όμως στον απέραντο ουρανό και στην ελευθερία, όπως το φύλλωμα και ο περήφανος κορμός της βαλανιδιάς.
Υπάρχει όμως και μια πολύ ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια, που έκανε τους ανθρώπους να προσέξουν και να λατρέψουν τη δρυ.
Να θυμηθούμε εδώ την ηχητική ομοιότητα του βαλανιδιού με τη βάλανο, την γνωστή ανδρική ανατομική έννοια. Στα αρχαία ελληνικά τα βελανίδια λέγονταν, ακριβώς, βάλανοι.
Και βέβαια, είναι ολοφάνερη η ομοιότητα του βελανιδιού με την ανδρική βάλανο. Αυτό έκανε το δέντρο, τη δρυ, να θεωρηθεί ανδρικό σύμβολο μεγάλης σπουδαιότητας και να συνοψίσει όλη την ανδρική μαγεία.
Οι αρχαίοι Έλληνες αφιέρωσαν τη βαλανιδιά στον Δία και οι μεταγενέστεροι Δρυίδες της Ευρώπης στον αντίστοιχο Θεό, τον Όντιν, ο οποίος κρέμεται ανάποδα από τα κλαδιά της.
Η βαλανιδιά για την σαμανική πνευματικότητα είναι ένας κοσμικός άξονας, ένας «axem mundis». Ο άξονας αυτός είναι που μετατράπηκε μετά στο χριστουγεννιάτικο δέντρο, στο οποίο θα αναφερθούμε αναλυτικά στην κατάλληλη εποχή.
Το θρόισμα των φύλλων της και το κελάϊδισμα των πουλιών που διάλεγαν τα κλαδιά της, ήταν οι φωνές του Δία, που προέλεγαν τα μελλούμενα.
Οι Αρκάδες μύστες ήταν πολύ δυνατοί στην πρόγνωση των γεγονότων, γιατί είχαν αποκωδικοποιήσει άριστα αυτούς τους οιωνούς.
Τα κλαδιά της βαλανιδιάς είχαν διάφορες μαγικές και τελεστικές χρήσεις. Από αυτά και μόνον επιτρεπόταν να φτιαχτούν μαντικές ράβδοι, ράβδοι υδροσκοπίας και μαγικά εργαλεία, όπως το γνωστό ραβδάκι των μάγων. Θεωρείται το πιο ιερό δέντρο.
Ο ύπνος κάτω από μια βαλανιδιά φέρνει πάντα προορατικά όνειρα και ασφαλείς πληροφορίες για το μέλλον, γι αυτό και πρωταγωνιστεί σε πολλά λαϊκά παραμύθια. ΄
Η δρυς, με τη βαθιά σκιά και το ευεργετικό της θρόισμα, έχει αποτελέσει τον σύμμαχο του ανθρώπινου πνεύματος στο μεγάλο ταξίδι της γνώσης.