Ποια είναι αυτή η μυστηριακή γιορτή, που ο έρωτας είναι ο θεός της;
Όταν πολλά ονόματα γιορτάζουν μέσα σε μια μέρα αυτό σημαίνει πως η μέρα αυτή έχει μια ιδιαίτερη δόνηση που την δυναμώνει ενεργειακά και οι άνθρωποι αισθάνονται έναν ξεχωριστό ψυχικό πλούτο.
Το μυστήριο της ενεργειακής γιορτής τελικά προκύπτει από την συνολική φόρτιση που δέχεται από τις διαθέσεις των ανθρώπων και την δύναμη των ευχών τους.
Είναι πρώτη Σεπτεμβρίου και το εορτολόγιο μας δίνει την γιορτή πολλών γυναικών ουράνιων και πνευματικών που έρχονται να συνοδεύσουν το μυστήριο της σποράς.
Μόνο που όλες είναι αρχαίες Μούσες και Θεές, με πρώτη την Αφροδίτη…
Πρόκειται στην πραγματικότητα για μια γιορτή της γυναικείας φύσης, του γυναικείου έρωτα και της μεγάλης δύναμης της γονιμότητας.
Μπαίνουμε στο Φθινόπωρο και στην ουσία γιορτάζουμε την σπορά.
Ας μην ξεχνάμε πως η Πρώτη Σεπτεμβρίου για τους αρχαίους Έλληνες ήταν η Πρωτοχρονιά, όπως και στους πρώτους χριστιανικούς χρόνους.
Την πρώτη Σεπτεμβρίου γιορταζόταν η «Αρχιχρονιά», ένα έθιμο, κατάλοιπο των βυζαντινών χρόνων, σε πολλά μέρη της Ελλάδας, καθώς οι βυζαντινοί τον είχαν ως πρώτο μήνα του επίσημου ημερολογίου.
Στο σπίτι πια κρεμούν την καινούρια «Αρχιχρονιά» στο εικονοστάσι, σα σύμβολο αφθονίας για την καινούρια χρονιά.
Ρίχνουν λίγα βότσαλα στα μπαούλα, να μην τρώνε οι ποντικοί τα ρούχα, βάζουν λίγα στις τσέπες τους «για το καλό», σκορπίζουν μερικά στην αυλή και ραντίζουν το σπίτι με θαλασσινό νερό για την γλωσσοφαγιά.
Την Πρωτοσεπτεμπριά οι αγρότες “καλούσαν” με διάφορους τρόπους και τεχνικές που θυμίζουν αρχαία θεσμοφόρια, το “πνεύμα της βλαστήσεως”.
Ο σπόρος που ήταν προορισμένος για την σπορά «στέλλεται εις την εκκλησίαν διά να ευλογηθεί».
Στην Κω κρεμούν στο εικονοστάσι το σύμβολο της “Αρκιχρονιάς”: μια αρμαθιά από ρόδι, σταφύλι, κυδώνι, σκόρδο και φύλλο από τον πλάτανο του Ιπποκράτη.
Τρυγητής «Η πρώτη ημέρα του (Σεπτέμβρη) Τρυγητή χαιρετιζόταν στη Θράκη κ.α. διά τυμπάνων και ασμάτων.
Την νύχτα παρέες προσωπιδοφόρων εν τυμπάνοις και αλαλαγμοίς τρέχουν στους δρόμους…».
Τα δρώμενα αυτά θυμίζουν αρχαία Οσχοφόρια στα οποία νέοι φορώντας στεφάνια από κλαδιά αμπέλου (όσχους) ξεκινούσαν από τον ναό του Διονύσου πηγαίνοντας προς τους αμπελώνες και τα πατητήρια.
Οι έγκυες γυναίκες απείχαν από κάθε εργασία, για να μην γεννηθεί το παιδί τους με το σημάδι του αγίου (Συμεών/ σημαδεύω).
Η σημερινή ημέρα είναι η γιορτή ουσιαστικά της απέραντης γυναικείας δύναμης και του ερωτισμού.
Στην αρχαιότητα γιορταζόταν με σκανδαλώδη, για τα σημερινά δεδομένα, τρόπο. Οι νέοι ξεχύνονταν στα λαγκάδια και αποτελούσαν τον «θησαυρό», που έπρεπε να βρει κάθε κοπέλα.
Μπορούσε και έπρεπε να κάνει μαζί του έναν ολόθερμο έρωτα, που μέσω της ομοιοπαθητικής μαγείας, θα ξύπναγε και την γονιμική δύναμη της γης.
Ας το έχουμε αυτό στο μυαλό μας, μιας και ο έρωτας που θα προσφέρουμε και θα δεχτούμε σήμερα, θα έχει την μαγική δύναμη να αυξήσει τα αγαθά και τα δώρα της ζωής μας…
Κατά την πορεία της ζωής σου, είναι πιθανό να συναντήσεις ανθρώπους που είναι δύσκ ...
Συνήθως, όταν ακούμε τον όρο “ναρκισσιστής”, έχουμε στο μυαλό μας έναν εξωστρ ...
Είναι αλήθεια ότι όταν κοιτάς τα βλέμματα των ανθρώπων γύρω σου, νιώθεις περηφάνια ...
Εξερευνώντας την έννοια των όρων. Πολλές φορές, όταν συζητάμε για όρια στο πλαίσιο ...
Ίσως έχετε πολλές φίλες, αλλά η κολλητή σας είναι μοναδική. Ακόμα κι αν ανήκετε σε μ ...
Κάθε φορά που αντιμετωπίζετε αρνητική κριτική, έχετε την ευκαιρία να κατανοήσετε ...
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα