Είναι η μέθοδος να αντιλαμβάνεσαι και να οραματίζεσαι μελλοντικές καταστάσεις; Είναι χάρισμα ή ιδιότητα του ανθρώπου;
Αν προσέξουμε τις ιστορίες ανθρώπων που έγιναν μύστες και υπηρέτες θρησκειών ή δοξασιών θα συμπεράνουμε ότι πιθανόν να είναι μια ιδιότητα η οποία όμως απαιτεί άσκηση και αφοσίωση.
Πολλές είναι οι ιστορίες με διορατικούς ή ενορατικούς μύστες, αυτοί μέσα από την ασκητική ζωή τους καταφέρνουν να καθαρίσουν ψυχικά και να αποκτήσουν την ικανότητα της δύναμης αυτής.
Η ενόραση είναι το ανώτατο επίπεδο που μπορεί να φτάσει η διορατική ικανότητα ενός ατόμου μέσα από σκληρή και απερίσπαστη πνευματική εξάσκηση αλλά με προαπαιτούμενο την καθαρότητα ψυχής και την αγνότητα του πνεύματος.
Εδώ, δηλαδή, υπεισέρχεται και άλλος ένας παράγοντας: η ενάρετη διαβίωση μέσα σε έναν κόσμο γεμάτο πειρασμούς και παγίδες.
Ο διορατικός για να κατακτήσει το επίπεδο της Ενόρασης πρέπει να παλεύει καθημερινά για την καθαρότητα του πνεύματος και της ψυχής του.
Ενυπάρχει στον άνθρωπο με την γέννησή του, ο συμβατικός τρόπος όμως της ανάπτυξής του μέσα στο οικογενειακό και κατόπιν στο κοινωνικό περιβάλλον εξασθενούν και τελικά αφαιρούν την ανθρώπινη αυτή ικανότητα.
Πολλές φορές όμως αυτή δυνατότητα μας εμφανίζεται με μια μορφή αναπάντεχη που μας γοητεύει διότι μοιάζει σαν να σπάει ο χωροχρόνος για να μας δώσει μια ξαφνική χαρά μέσα από μια συνάντηση ή μια λύση σε κάποιο μας πρόβλημα.
Ο Ελβετός ψυχίατρος Καρλ Γκούσταβ Γιουνγκ, ήταν ο πρώτος που παρατήρησε και ανάπτυξε το φαινόμενο της συγχρονικότητας.
Στη συνέχεια μελετήθηκε εκτεταμένα από θεραπευτικούς και μεταφυσικούς κύκλους.
Ο Γιουνγκ, υπήρξε πρωτοπόρος στην εξερεύνηση του ασυνείδητου και της ψυχής, επιστήμονας και μυστικιστής, κατέληξε το ότι πιο σημαντικό έργο στη ζωή του ανθρώπου, είναι η εναρμόνιση του συνειδητού με το ασυνείδητο, η εξατομίκευση, ώστε ο άνθρωπος να αναπτυχθεί πνευματικά και να φτάσει στην ολοκλήρωση.
Η συγχρονικότητα κρύβει ανολοκλήρωτα στοιχεία της ενόρασης όπως θα παρατηρήσει και ο σπουδαίος εθνολόγος Μιρσέ Ελλιάντ, πιστεύοντας βέβαια πως και ο διαλογισμός είναι επίσης ένα βήμα προς την ενόραση.
Όπως ο Βουδισμός,Η διαίσθηση είναι μια από τις ανώτατες κατακτήσεις μέσα από τον Διαλογισμό. Όσοι έχουν φτάσει σε αυτό το επίπεδο, νιώθουν τα κύματα που οι άνθρωποι εκπέμπουμε αναλόγως των συναισθημάτων μας.
Υπάρχουν αρκετές διαβαθμίσεις της διαίσθησης και ξεκινούν από το να αντιλαμβάνεται ο δέκτης την κατάσταση υγείας του ατόμου μέχρι και το να βιώνει ξεκάθαρα τα συναισθήματα του άλλου, όπως θυμό, λύπη, απόγνωση, χαρά, ελπίδα, ηρεμία.
Η διαφορά της, λοιπόν, από τη διόραση έγκειται στο γεγονός πως η διαίσθηση αφήνει την γεύση ενός πολύ έντονου συναισθήματος, ενώ η διόραση μιας καθαρά ορατής εικόνας μέσα στο μυαλό του δέκτη.
Εντάσσεται και αυτή η ικανότητα στην ομάδα της Υπεραισθητήριας Αντίληψης, αλλά για ορισμένους ερευνητές αποτελεί διακλάδωση της διόρασης.
Η διακοή, όπως προκύπτει και από την ετυμολογική της σημασία (διά+ακοή) είναι η δυνατότητα κάποιων ατόμων να αντιλαμβάνονται διάφορα ερεθίσματα με την αίσθηση της ακοής.
Αυτά τα ερεθίσματα(ήχοι, φωνές, θόρυβοι) μεταδίδουν τους ηχητικούς παλμούς στον εγκέφαλο, ο οποίος τους επεξεργάζεται και σχηματίζει εικόνα ως προς την πηγή προέλευσης τους.
Η διάκριση, βέβαια, από τους πνευματικά ασταθείς που ισχυρίζονται πως «ακούν φωνές» δεν είναι τόσο εύκολη και αυτό συνετέλεσε στην απαξίωση της διακοής ως ικανότητας.
Υπάρχουν, ωστόσο, και άλλες ανθρώπινες δυνατότητες που συγχέονται με την διόραση, αλλά θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως η διόραση υπό στενή έννοια αφορά μια συγκεκριμένη αίσθηση, αυτήν της όρασης και δεν εμπλέκονται καταρχήν άλλες.
Παρ’ όλα αυτά, είναι αρκετά δύσκολο να περιμένουμε από όλους τους ανθρώπους να βαδίσουν με τον ίδιο τρόπο σε αυτό το μονοπάτι, αφού ακόμα είναι γεμάτο αγκάθια. Πολλές επιστήμες αρνούνται κατηγορηματικά τις παραπάνω δυνάμεις του ανθρώπου.
Όλες λοιπόν αυτές οι δυνατότητες του ανθρώπου τείνουν προς την χαμένη του ικανότητα της ενόρασης.
Κατά την πορεία της ζωής σου, είναι πιθανό να συναντήσεις ανθρώπους που είναι δύσκ ...
Συνήθως, όταν ακούμε τον όρο “ναρκισσιστής”, έχουμε στο μυαλό μας έναν εξωστρ ...
Είναι αλήθεια ότι όταν κοιτάς τα βλέμματα των ανθρώπων γύρω σου, νιώθεις περηφάνια ...
Εξερευνώντας την έννοια των όρων. Πολλές φορές, όταν συζητάμε για όρια στο πλαίσιο ...
Ίσως έχετε πολλές φίλες, αλλά η κολλητή σας είναι μοναδική. Ακόμα κι αν ανήκετε σε μ ...
Κάθε φορά που αντιμετωπίζετε αρνητική κριτική, έχετε την ευκαιρία να κατανοήσετε ...
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα