Μεταξύ φυσικών αντικειμένων ή όντων.Οι αριθμοί για τους αρχαίους Έλληνες υπήρξαν τα στοιχεία της αλήθειας και γι αυτό τα θεώρησαν σαν οντότητες μεταφυσικές που έπαιζαν ρόλο στη μοίρα των ανθρώπων.
Οι αριθμοί μαζί με την γεωμετρία και την αστρολογία γίνανε για τους Έλληνες μια μικτή επιστημονική μέθοδος ερμηνείας της ομορφιάς του κόσμου.
Προσπάθησαν να διαμορφώσουν συμβολικά τις αναλογίες αυτές στη γη με την κατασκευή ιερών, ναών και πόλεων, ώστε να αποτυπώσουν την αρμονία.
Ο Πυθαγόρας πίστευε πως «τα στοιχεία των αριθμών είναι στοιχεία όλων των όντων»,
οι Πυθαγόρειοι έδωσαν στην αριθμητική ιδιαίτερη σημασία, μελετώντας τις ιδιότητές της.
Μάλιστα επειδή δε ο κάθε αριθμός είναι κάτι που δε γίνεται αντιληπτό από τις αισθήσεις αλλά μόνο μέσω της νόησης, οι Πυθαγόρειοι έπαυσαν να θεωρούν την ουσία των όντων ως υλική και προσιτή στις αισθήσεις.
Αντίθετα πίστευαν πως η ουσία γίνεται αντιληπτή, μόνο μέσω της αφηρημένης σκέψης.
Έτσι οι αριθμοί για τους Πυθαγόρειους είναι σύμβολα που εκφράζουν την ουσία των όντων και των φαινομένων.
Έτσι, ο αριθμός 7 για παράδειγμα εκφράζει το νου, την υγεία και το φως, ο 4 την δικαιοσύνη, ο 3 το γάμο, ο 6 την εμψύχωση, ο 8 τον έρωτα και τη φιλία.
Με τους συσχετισμούς που έκαναν με τα γράμματα, έδωσαν και σ’ αυτά μια αριθμητική σχέση και δημιούργησαν την αριθμολογική αξία των γραμμάτων.
Το κάθε γράμμα αντιστοιχίζεται με έναν αριθμό, έτσι δημιουργείται μια αριθμητική ισοδυναμία των γραμμάτων.
Από αυτήν περνούμε στην αριθμητική ισοδυναμία των λέξεων και τελικά ολόκληρων φράσεων, ο αλληλοσυσχετισμός γραμμάτων και αριθμών μας βοηθά στην αποκωδικοποίηση κρυφών νοημάτων και ιδεών.
Η μέθοδοι της αριθμολογίας είναι γενικά ίδιες σε όλους όσους ασχολήθηκαν με τον μυστικιστικό της δρόμο.
Για τους γνωστικούς ήταν μία μέθοδος μαντείας μαζί με την αστρολογία και τα μαθηματικά που ξεκινούσε από μια μυστικιστική αγάπη για τη φύση.
Αργότερα συναντάμε την αριθμολογία στον ιουδαϊκό αποκρυφισμό με τη λεγόμενη Γεμάρτια (Gematria) που είναι ένα από τα τρία καβαλιστικά συστήματα του χώρου.
Όπως ο “αποκαλυπτικός” που εμφανίζεται σε μορφές του ραβινικού ιουδαϊσμού και ο “μυστικιστικός” που είναι κατά κύριο λόγο καβαλιστικής πρακτικής.
Πρόκειται για σύστημα αριθμητικού εσωτερισμού και θεωρείται μέθοδος αποκάλυψης της μυστικής γνώσης και της σοφίας των λέξεων μέσω αριθμών και γραμμάτων του αλφαβήτου.
Σύμφωνα με τις εβραϊκές γραφές ολόκληρο το σύμπαν δημιουργήθηκε ‘‘με το λόγο του θεού’’.
Στην καβαλιστική μέθοδο αξιοποιείται το γεωκεντρικό σύστημα, πολλά μάλιστα στοιχεία της σύγχρονης αστρολογίας και αριθμολογίας βασίζονται σ’ αυτήν την αντίληψη.
Δηλαδή η γη χωρίζεται σε πολλά μέρη που το καθένα αποκτά και έναν αριθμό που έτσι θα προκύψει μια πρόβλεψη, επίσης ο ουρανός χωρίζεται σε επτά ουρανούς όπου κατοικούν ο θεός και οι άγγελοι.
Αυτές οι καβαλιστικές αριθμολογικές απόψεις στηρίζονται κατά πολύ στους Αιγυπτίους και στους Σουμέριους.
Θιασώτες της αριθμολογίας ήταν επίσης οι καθαροί και οι Ναΐτες οι οποίοι αποτύπωσαν αυτή τους την αντίληψη στους ναούς και τα ιερά που έχτισαν.
Άλλες φορές ερχόταν περισσότερο κοντά στην αστρολογία και αποκτούσε μαντική και ερμηνευτική δύναμη και άλλες στιγμές σαν καθαρή αριθμολογία παρέδιδε νοηματικά συμπεράσματα και προέβλεπε με επιτυχία σοβαρά και μεγάλα ιστορικά γεγονότα και όχι σπάνια και προσωπικά.
Κατά την πορεία της ζωής σου, είναι πιθανό να συναντήσεις ανθρώπους που είναι δύσκ ...
Συνήθως, όταν ακούμε τον όρο “ναρκισσιστής”, έχουμε στο μυαλό μας έναν εξωστρ ...
Είναι αλήθεια ότι όταν κοιτάς τα βλέμματα των ανθρώπων γύρω σου, νιώθεις περηφάνια ...
Εξερευνώντας την έννοια των όρων. Πολλές φορές, όταν συζητάμε για όρια στο πλαίσιο ...
Ίσως έχετε πολλές φίλες, αλλά η κολλητή σας είναι μοναδική. Ακόμα κι αν ανήκετε σε μ ...
Κάθε φορά που αντιμετωπίζετε αρνητική κριτική, έχετε την ευκαιρία να κατανοήσετε ...
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα