Ανακατεύοντας διαφορετικές ουσίες ή μαγειρεύοντας ή κάνοντας ένα κοκτέιλ, όταν δεν πετύχαινε λέγαμε, να αφήσουμε καλύτερα τις αλχημείες.
Η αλχημεία και οι αλχημιστές που την υπηρετούσαν ασφαλώς δεν έφτιαχναν δροσερά κοκτέιλ, αντίθετα έψαχναν τη χημική σύσταση των ουσιών και την δημιουργία νέων ενώσεων.
Η λέξη αλχημεία αποτελείται από το αραβικό άρθρο αλ= η και την αραβική λέξη χεμ=μαύρη γη και κατά μίαν άλλη εκδοχή με την ελληνική λέξη χυμό.
Θεωρείτε πως την αλχημεία εφεύρε ο Θώθ, ο Ερμής των Αιγυπτίων, που ήταν εφευρέτης των τεχνών και της επιστήμης. Εξ αιτίας αυτού, οι αλχημιστές ονομάζουν την τέχνη αυτή “ερμητική τέχνη”.
Από τον 3ο μ.Χ. αιώνα, Αλεξανδρινοί Έλληνες συγγραφείς κάμνουν παραπομπή στα συγγράμματά τους στην αλχημεία, όπως ο Ψευδοδημόκριτος.
Η αλχημεία βασίζεται στη λογική εφαρμογή των αρχαίων μεθόδων των φυσικών επιστημών.
Ο Αριστοτέλης, υποστηρίζει πως, ότι είναι λογικό να μεταστοιχειώνονται τα στοιχεία με κατάλληλη επίδραση παραγόντων, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν ορισμένες μορφές, όπως τα τέσσερα στοιχεία, δηλαδή, η γη, ο αέρας κι η φωτιά ή τα τρία στοιχεία της αλχημείας της Δύσης, το άλας, το θείο και ο υδράργυρος.
Κατά τον εθνολόγο Μιρσέα Ελιάντ, στο έργο του «Σιδηρουργοί και Αλχημιστές» η αλχημεία υπάρχει από τότε που ο άνθρωπος σκέφτηκε να ξαναδημιουργήσει τον κόσμο με τα χέρια του και να βοηθήσει τη φύση στην εξελικτική διαδικασία.
Το Αλχημιστικό Έργο δεν ήταν μόνο η πραγματοποίηση ενός καταλύτη, για την μεταστοιχείωση των μέταλλων και στη συνέχεια την παραγωγή χρυσού, αλλά πρόκειται για την κατασκευή ενός είδους Συμπαντικού διαλύτη, με τον οποίο όλα τα σύνθετα σώματα επανέρχονται στην ουσία από την οποία πηγάζουν, τον συμβολικό Χρυσό ή Καθολική αγνή Ύλη.
Όπως λέει ο Κορνήλιος Αγρίππας, ένας από τους γνωστότερους αλχημιστές: «Είναι ένα δημιουργημένο πράγμα που ενώνει τους ουρανούς με τη γη. Είναι ένα σύνθετο των ζωικών, φυτικών και ορυκτών βασιλείων. Είναι το ουσιαστικό θεμέλιο, γνωστό σε πολύ λίγους, οι οποίοι το έχουν ονομάσει με το αληθινό του όνομα, που δεν είναι κανένα όνομα.»
Σε άλλη αναφορά (πάνω στο ίδιο θέμα) διαβάζουμε σ’ ένα απόσπασμα από το «Εγχειρίδιο των Αλχημιστών» : «Τώρα θέλω να σε κάνω να καταλάβεις την ουσιαστική φύση της Φιλοσοφικής Λίθου καλυμμένη από ένα τριπλό πέπλο.
Πέτρα που αποκαλύπτει όλα τα μυστικά, θαύμα στη Φύση, που μόνο λίγοι μπορούν να το γνωρίσουν.
Πρόσεξε καλά αυτό που σου ανακοινώνω και θυμήσου ότι καλύπτεται κάτω από ένα τριπλό όνομα: Σώμα, Ψυχή και Πνεύμα».
Δηλαδή αυτή η «πέτρα» περιέχει, το μυστικό της μετάλλαξης των μετάλλων, το ελιξίριο της μακροζωίας και το ελιξίριο της «Συνειδητής Αθανασίας».
Ο κόσμος για τους Αλχημιστές είναι το αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης Πνεύματος και ύλης.
Τα τέσσερα στοιχεία Φωτιά, Αέρας, Νερό και Γη σχετίζονται με το Πνευματικό, Νοητικό, Ψυχικό και Φυσικό επίπεδο της ανθρώπινης ύπαρξης που το καθένα έχει μέσα του μία τριπλή σύσταση, σταθερή = Άλας, μεταβλητή = Υδράργυρος, πτητική = Θείο.
Το Θείο είναι η Ουράνια Φωτιά που με την δόνηση κάνει να εκδηλωθεί η εσωτερική μορφή της ύλης.
Ο Υδράργυρος, είναι η υγρή ουσία, που είναι κρυμμένες όλες οι μορφές της εκδηλωμένης ζωής. Είναι το φιλοσοφικό νερό.
Το Άλας, είναι το αποτέλεσμα της ένωσης των δύο παραπάνω αρχών.
Τα τέσσερα Στοιχεία Γη, Νερό, Αέρας, Φωτιά είναι τα ενδύματα της Φύσης.
Κάθε τι περιέχει σε αναλογίες διαφορετικές και τα τέσσερα αυτά στοιχεία.
Αυτή η διαφορά αναλογίας αυτών των βασικών στοιχείων κάνει και τις μορφές διαφορετικές.
Όπως αναφέρει η θεοσοφίστρια Έλενα Μπλαβάτσκυ στο βιβλίο της Μυστική Διδασκαλία, «όλα όσα υπάρχουν στον κόσμο τον εκδηλωμένο έχουν τρία χαρακτηριστικά, μία τριπλή σύνθεση των 7 αρχών: δηλαδή κάθε τι έχει φτιαχτεί με τρεις βασικές αρχές και τέσσερις όψεις της εκδηλωμένης φύσης, όπως είναι η 7πλή σύνθεση του ανθρώπου, που συντελούν μία ενότητα. Μία ενότητα σε τρεις σφαίρες: του Σώματος, της Ψυχής και της Νόησης».
Κατά την πορεία της ζωής σου, είναι πιθανό να συναντήσεις ανθρώπους που είναι δύσκ ...
Συνήθως, όταν ακούμε τον όρο “ναρκισσιστής”, έχουμε στο μυαλό μας έναν εξωστρ ...
Είναι αλήθεια ότι όταν κοιτάς τα βλέμματα των ανθρώπων γύρω σου, νιώθεις περηφάνια ...
Εξερευνώντας την έννοια των όρων. Πολλές φορές, όταν συζητάμε για όρια στο πλαίσιο ...
Ίσως έχετε πολλές φίλες, αλλά η κολλητή σας είναι μοναδική. Ακόμα κι αν ανήκετε σε μ ...
Κάθε φορά που αντιμετωπίζετε αρνητική κριτική, έχετε την ευκαιρία να κατανοήσετε ...
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα