Φαινόμενα, αλλά αφήνουμε κάποια που μας φαίνονται «προφανή» να μας διαφύγουν.
Κάποιες από τις αλήθειες τις αστρολογίας κρύβονται στις λεπτομέρειες φυσικά, κάποιες άλλες έχουν να κάνουν με μια σαφέστατη και απλούστατη μηχανική, που τείνουμε να την ξεχάσουμε.
Ας δούμε λοιπόν αυτές τις παράξενες αλήθειες, που καλό είναι να τις έχουμε υπόψη μας, για να είναι ακόμα πιο εύχρηστο εργαλείο ανάλυσης και πρόβλεψης η μελέτη των πλανητών.
Αυτός ο εκπληκτικός στίχος του Γκάτσου συνοψίζει μια πολύ μεγάλη αστρολογική αλήθεια: όσες επιρροές και να έχουμε από όλο το πλανητικό σύστημα, την κύρια δόνηση και τον βασικό κραδασμό την δεχόμαστε από την Γη.
Η οποία Γη, είναι πάντα, μα πάντα, μα κάθε λεπτό, ώρα και ημέρα, σε αντίθεση με τον Ήλιο. Και πάντα υπολογίζουμε τις αντιθέσεις, αλλά όχι αυτήν της Γης με τον Ήλιο!
Κάθε φορά λοιπόν που ο Ήλιος είναι σε ένα ζώδιο, η Γη είναι στο πολικό του. Είμαστε στους Διδύμους αυτή τη στιγμή, ηλιακά.
Αυτό σημαίνει ότι η Γη είναι στον Τοξότη. είναι θεμελιώδες αυτό, θεμελιώδες. Πρέπει πάντα να υπολογίζουμε το γήινο πολικό του Ήλιου ζώδιο, όταν κάνουμε μια ανάλυση είτε γενέθλια είτε προοδευτική.
Όταν έχουμε Πανσέληνο, κάθε μα κάθε φορά, δεκατρείς φορές τον χρόνο δηλαδή, έχουμε σύνοδο της Γης με την Σελήνη. Και αυτό δεν σημαίνει ότι απλά σηκώνονται τα νερά στους ωκεανούς, αλλά έχουμε όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που σηματοδοτούν μια σύνοδο: έχουμε μια διάχυση ιδιοτήτων από την Σελήνη στην Γη και από την Γη στην Σελήνη σε αυτό το θέμα θα επανέλθουμε πολύ αναλυτικά κάποια στιγμή, γιατί έχει μεγάλο μεταφυσικό ενδιαφέρον.
Εξίσου πολλές φορές τον χρόνο, 13 πάλι, δηλαδή σε κάθε Νέα Σελήνη, έχουμε αντίθεση Γης/Σελήνης. Για την ακρίβεια, έχουμε αντίθεση Γης με την σύνοδο Ήλιου/Σελήνης, που αποτελεί το φαινόμενο της Νέας Σελήνης. Και όταν αντιτίθεται η Μάνα Γη στα Μεγάλα Φώτα, έχουμε ακραία φαινόμενα – στην πραγματικότητα, η Νέα Σελήνη είναι η περίοδος της εξέγερσης! Με όλες τις έννοιες, καθώς η Γη ολόκληρη αποτελεί πόλο άξονα με την Σελήνη και τον Ήλιο. Αυτός είναι ο λόγος που έχουμε ενάρξεις σε φάσεις Νέας Σελήνης, η Γη προκαλεί τον ενθουσιασμό και όχι το φεγγάρι, πάντως όχι το φεγγάρι μόνο του.