Το παιδί μας είναι το μέλλον που ξετυλίγεται μπροστά μας. Πώς μπορούμε να κατανοήσουμε νωρίς τα ταλέντα του, τις ευαισθησίες του και τον τρόπο που βλέπει τους γονείς του; Τι ζητά και ποιες είναι οι ανάγκες του, ώστε να μεγαλώσει υγιές, να κοινωνικοποιηθεί σωστά και να μην χάσουμε πολύτιμο χρόνο για να το βοηθήσουμε να προοδεύσει σε κάθε τομέα της ζωής του;
Η αστρολογία μπορεί να αποτελέσει έναν χρήσιμο οδηγό. Μέσα από την ανάλυση του Παιδικού Ωροσκοπίου μπορούμε να καταλάβουμε από νωρίς τις αδυναμίες, τις προτιμήσεις και τον τρόπο που αντιλαμβάνεται το παιδί τη ζωή, τους γονείς, το σχολείο και τους φίλους του.
Αναλύοντας την προσωπικότητά του, ανακαλύπτουμε τις ικανότητες, την τόλμη και τις αναστολές του και μπορούμε να το υποστηρίξουμε καλύτερα, ώστε να ενταχθεί ομαλά στην κοινωνία.
Το πρώτο μεγάλο βήμα στην πορεία του παιδιού είναι η ένταξή του στο σχολικό περιβάλλον.
Εκτός από την κοινωνική προσαρμογή, το σχολείο προσφέρει το δώρο της γνώσης. Η γνώση είναι το παράθυρο για νέες εμπειρίες και ορίζοντες. Εάν ένα παιδί αγαπήσει το σχολείο και τη μάθηση, θα κατανοήσει τη δύναμη που θα αποκτήσει μέσω αυτών στην πορεία της ζωής του.
Το σχολείο είναι ένας από τους πιο σημαντικούς σταθμούς στη ζωή κάθε ανθρώπου, ιδιαίτερα όταν βρίσκεται σε σχολική ηλικία. Ακόμα και για τα παιδιά που φαίνεται να είναι λιγότερο ενδιαφερόμενα, η αίσθηση αποτυχίας ή η δυσκολία να προσαρμοστούν μπορεί να είναι επίπονη.
Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, τα παιδιά αντιμετωπίζουν διάφορες προκλήσεις. Ας δούμε πώς μπορούμε να τα βοηθήσουμε, ώστε να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους και να δουν το σχολείο σαν ένα δεύτερο σπίτι τους.
Το άγχος είναι μια αναπόφευκτη πλευρά της ανθρώπινης ύπαρξης. Όταν είναι μέτριο, μπορεί να είναι χρήσιμο, καθώς μας κινητοποιεί να ανταποκριθούμε σε καταστάσεις, όπως η έναρξη της σχολικής χρονιάς ή οι εξετάσεις. Όμως, όταν είναι έντονο και μακροχρόνιο, μπορεί να γίνει αντιπαραγωγικό και να δημιουργήσει δυσκολίες.
Σύμφωνα με παιδοψιάτρους, παρατηρούνται διαφορετικές μορφές άγχους ανά ηλικιακή ομάδα:
Σχολικό άγχος: Κατά την έναρξη της σχολικής ζωής, τα παιδιά έρχονται αντιμέτωπα με νέες υποχρεώσεις. Καθώς κάθε παιδί έχει διαφορετικό ρυθμό ανάπτυξης, το εκπαιδευτικό σύστημα συχνά δεν προσαρμόζεται στις ατομικές τους ανάγκες, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν άγχος, ιδιαίτερα εάν έχουν μαθησιακές δυσκολίες ή χαμηλότερο ρυθμό μάθησης.
Σχολικός εκφοβισμός (bullying): Τα παιδιά που πέφτουν θύματα εκφοβισμού συχνά βιώνουν αυξημένο άγχος, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε σχολική άρνηση και ακόμα και την εγκατάλειψη του σχολείου.
Τα παιδιά μπορεί να εκφράσουν το άγχος τους μέσα από:
Σωματικά συμπτώματα (πονοκεφάλους, γαστρεντερικές διαταραχές, δερματικά προβλήματα).
Διαταραχές συμπεριφοράς και επιθετικότητα.
Δυσκολία συγκέντρωσης και πτώση στις επιδόσεις τους.
Οι γονείς πρέπει να είναι σε εγρήγορση και να παρατηρούν οποιαδήποτε αλλαγή στη συμπεριφορά των παιδιών τους. Συχνά, τα παιδιά δεν αναγνωρίζουν την αιτία του άγχους τους ή διστάζουν να την μοιραστούν.
Είναι σημαντικό να εξηγούμε στα παιδιά ότι είναι φυσιολογικό να βιώνουν αρνητικά συναισθήματα και να τους βοηθάμε να βρουν τρόπους να τα διαχειριστούν.
Σε αυτή την ηλικία, η ανάπτυξη της ωριμότητας και η απομάκρυνση από τους γονείς προκαλούν νέα άγχη, όπως:
Άγχος επαγγελματικής αποκατάστασης: Στην ελληνική κοινωνία, η επαγγελματική επιτυχία συχνά συνδέεται με τις Πανελλήνιες εξετάσεις, κάτι που μπορεί να αυξήσει την πίεση και το άγχος στους εφήβους.
Κοινωνικό άγχος: Οι κοινωνικές σχέσεις έχουν πρωταρχική σημασία για τους εφήβους. Η ανάγκη για αποδοχή από τους συνομηλίκους τους είναι έντονη, και η δυσκολία ένταξης σε ομάδες μπορεί να προκαλέσει μεγάλο άγχος.
Επίσης, η επαφή με το άλλο φύλο φέρνει νέα και έντονα συναισθήματα, που μπορεί να επιβαρύνουν ψυχολογικά τους εφήβους.
Εύχομαστε καλή δύναμη σε όλα τα παιδιά, στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς. Να υπάρχει πάντα αγάπη και εγρήγορση για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που συναντούν τα παιδιά μας.