Όλοι έχουμε βιώσει έντονα συναισθηματικές καταστάσεις που νιώθουμε τόσο έντονα θυμό, μίσος ή ζήλια σε τέτοιο βαθμό που θέλαμε να σπάσουμε ό,τι υπήρχε γύρω μας. Αυτό δε σημαίνει ότι ξαφνικά γίναμε «κακοί». Το παραπάνω είναι παράδειγμα έκρηξης συσσωρευμένου συναισθήματος, ενός μη «εκπαιδευμένου» δείκτη συναισθηματικής νοημοσύνης, το γνωστό και ως EQ.
Πάμε να κάνουμε πιο έξυπνα τα… συναισθήματά μας;
Το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα είναι να αποδεχτούμε τα συναισθήματά μας. Τόσο απλό και τόσο πολύπλοκο ταυτόχρονα. Δυστυχώς, έχουμε μεγαλώσει ακούγοντας αντιλήψεις τύπου: ο θυμός και η ζήλια είναι «κακά» συναισθήματα κι αν τα νιώθεις γίνεσαι κι εσύ «κακός». Όλο αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ολοκληρωτική άρνηση αποδοχής της ζήλιας ή του θυμού (λόγου χάρη) ως συναισθημάτων. Αν νιώθεις θυμό, για παράδειγμα, μπορεί να καταλήξεις να νιώθεις απογοητευμένος με τον εαυτό σου που θύμωσες και στο τέλος να εκνευριστείς που απογοητεύτηκες και να ντρέπεσαι για σένα. Το να αποδεχόμαστε όλα τα συναισθήματα που νιώθουμε βοηθάει στο να νιώθουμε ένα από αυτά κάθε φορά και να το αντιμετωπίζουμε όπως του πρέπει.
Στην προσπάθειά σου για την αποδοχή των συναισθημάτων, θα βρεις στο πλευρό σου τους psychic readers του 901 600 3455, που είναι πρόθυμοι και ικανοί να κάνουν μαζί σου μια βαθιά συζήτηση, στη διάρκεια της οποίας θα καταλάβεις πότε τα ένιωσες πρώτη φορά και ποια είναι η πραγματική αιτία που τα νιώθεις από τότε.
Ένα ακόμη σημαντικό βήμα είναι να μάθουμε να διαβάζουμε τα σημάδια όσο είναι μικρά. Όσο μας γίνεται πιο άνετο να δεχόμαστε τα συναισθήματά μας, μαθαίνουμε και πότε αυτά αρχίζουν να «βράζουν». Στις πρώτες ενδείξεις θυμού, επίλεξε να κάνεις κάτι άλλο από το να υψώσεις τον τόνο της φωνής σου, να ειρωνευτείς ή να βρίσεις το συνομιλητή σου. Εκτονώνοντας σιγά σιγά το «φαινόμενο», στο τέλος δεν θα μείνει τίποτα. Αν το αφήσεις να συσσωρευτεί… δε χρειάζεται να σου πούμε! Ξέρεις καλύτερα από εμάς πώς είσαι όταν κάνεις «μπαμ».
Ένας αποτελεσματικός τρόπος εκτόνωσης είναι το διάλειμμα. Αν είσαι στο αμάξι, δυνάμωσε τη μουσική και ξεκίνα να τραγουδάς. Αμέσως θα νιώσεις καλύτερα. Αν μιλάς στο τηλέφωνο, βρες μια πρόφαση να το κλείσεις ευγενικά. Αν είσαι μαζί με τον άνθρωπο που σου έχει προκαλέσει το θυμό, πήγαινε με τρόπο στο μπάνιο. Και στις δύο περιπτώσεις το μόνο που χρειάζεσαι είναι 3 ανάσες. 3 βαθιές και συνειδητές αναπνοές.
Κάθε συναίσθημα έρχεται και με κάποιο μήνυμα. Ο θυμός μας προειδοποιεί ότι έχει ξεπεραστεί ένα όριο. Η ζήλια μας φανερώνει ότι μας λείπουν πράγματα στη ζωή μας. Μόλις αποδεχτείς το συναίσθημα, απόλαυσε τα δώρα που κρύβει η παρουσία τους.
Δε χρειάζεται να νιώσεις ένα συναίσθημα στα όριά του για να λάβεις όλη τη σοφία που μπορεί να σου δώσει. Ακόμα κι αν ο συνομιλητής σου νιώθει κάποιο από αυτά, μπορείς να τα αναγνωρίσεις κι από εκεί και πέρα (σίγουρα μετά από εξάσκηση), θα είσαι σε θέση να πεις «όχι» με υψωμένο τον τόνο της φωνής σου ή ευγενικά και με χαμόγελο.
Αυτό που εκνευρίζει εσένα, μπορεί σε κάποιον άλλον να φαίνεται αστείο και το αντίστροφο. Προσωπικά, δεν μπορώ να βλέπω ακαταστασία στον χώρο μου. Με αποσυντονίζει. Ωστόσο, αυτό κάποιους ανθρώπους δεν τους απασχολεί καθόλου. Κάποιοι επιθυμούν ρομαντικές σχέσεις, ενώ κάποιοι άλλοι θεωρούν «ξενέρωτα» τα ηλιοβασιλέματα. Με λίγα λόγια, αυτό που μπορεί να ξυπνήσει το «τερατάκι» στον καθένα μας είναι τελείως διαφορετικό. Το να κατανοήσεις ότι όλοι είμαστε διαφορετικοί, χωρίς αυτό να μας κάνει καλύτερους ή χειρότερους, είναι η αρχή της αποδοχής του εαυτού σου. Σίγουρα, δεν σε υποχρεώνει κανένας να συμβιώνεις με κάτι που δεν αντέχεις, όπως η ακαταστασία. Μπορείς όμως να κάνεις μια συζήτηση με τα άτομα που μένεις μαζί και να εξηγήσεις πόσο σημαντικό είναι για σένα, κάνοντας και οι δύο αμοιβαίες υποχωρήσεις.
Κανείς μας δεν είναι τέλειος. Όλοι κάνουμε και σωστά και λάθη και μαθαίνουμε κι από τα δύο. Το μυστικό είναι να μάθουμε να συγχωρούμε τον εαυτό μας όταν κάνει κάτι που δεν «πρέπει». Εντάξει, μπορεί να θυμώσεις μια φορά στο δρόμο και να πατήσεις την κόρνα, δεν έγινε και κάτι. Μόλις το συνειδητοποιήσεις και γελάσεις με τον εαυτό σου, έχεις ήδη ανέβει level.
Για το τέλος αφήσαμε το πιο σημαντικό. Να φέρεσαι στον εαυτό σου με αγάπη, σαν να είναι ο καλύτερός σου φίλος. Όσο θυμώνεις είναι σαν να σου κρατάς μούτρα. Γιατί να το συνεχίζεις; Επίσης, όταν νιώθεις ότι έκανες κάτι σωστά, μη διστάσεις να αυτοεπιβραβευτείς. Κατάφερες να μην αντιμιλήσεις στο αφεντικό σου, που έριξε το φταίξιμο πάνω σου χωρίς λόγο. Εσύ τι λες; Δε σου αξίζει ένα ζευγάρι φούξια γόβες;
Τέλος, μη διστάσεις να καλέσεις στους psychic readers του 901 600 3455 για να σε βοηθήσουν να αναγνωρίσεις τα συναισθήματα που δεν σε κάνουν να φαίνεσαι συναισθηματικά έξυπνη. Όλοι αξίζουμε ένα ανεβασμένο EQ.
Ο Μάγος στις Κάρτες Ταρώ: Συμβολισμός, Σημασία και Ερμηνεία της Κάρτας στην Ανάγνω ...
Ο Ανόητος στις Κάρτες Ταρώ: Σύμβολο Αρχών και Νέων Ξεκινήματων Η κάρτα “Ο Ανόητο ...
Ρόδος Χαλαζίας: Ο Προστατευτικός Λίθος του Ζυγού για Ισορροπία και Αγάπη Ο Ζυγ ...
Η Κάρτα του Πύργου στο Ταρώ: Το Σύμβολο Αλλαγής και Αναγέννησης Η κάρτα του Πύρ ...
8 Αντικείμενα που Γεμίζουν το Σπίτι σας με Καλή Ενέργεια και Αρμονία Το σπίτι μ ...
Η Κάρτα του Διαβόλου στο Ταρώ: Συμβολισμός, Προκλήσεις και Αυτογνωσία Η κάρτα τ ...
Περισσότερα σχετικά άρθρα