Τι σχέση μπορεί να έχει ο Άγιος Πέτρος που κρατάει τα κλειδιά του Παραδείσου με τον τραγοπόδαρο ημίθεο Πάνα που κυνηγούσε τις νύμφες και με την ψύχωση για την αιώνια νεότητα, το φόβο για το γάμο;; Καλωσορίσατε για άλλη μια φορά στη ….ζώνη του λυκόφωτος και στους πιο απίθανους συμβολισμούς και τις μεταφυσικές αναφορές ενός “παραμυθιού” που κρύβει μεγάλες αλήθειες!!
Από τον Γιώργο Ματσάγγο
“Οι άγγελοι πετούν γιατί παίρνουν τον εαυτό τους ελαφρά” έλεγε ο λόρδος Τσέστερφηλντ ένας Άγγλος ευγενής, συγγραφέας και πολιτικός (1694-1773). Χρειάστηκε να περάσει σχεδόν ένας αιώνας για να γεννηθεί στην ίδια χώρα ο άνθρωπος εκείνος που μέσα από ένα “παραμύθι” θα βάλει -όχι τους αγγέλους- αλλά τα παιδιά να πετούν στα ουράνια.
Ο Τζέιμς Μπάρι είναι ο δημιουργός και ο πνευματικός πατέρας του Πίτερ Πάν. Γεννήθηκε το 1860 και ήταν ο ένατος από τα δέκα παιδιά της οικογένειας του. Το 1867 όταν ήταν 7 ετών, ο 14χρονος αδελφός του Ντέιβιντ, -που ήταν και ο αγαπημένος της μητέρας του-, σκοτώθηκε με το έλκηθρο του σε ένα ατύχημα στoν πάγο. Ο χαμός του αδελφού του έριξε σε κατάθλιψη τη μάνα τους και ο μικρός Τζέιμς άρχισε να φοράει τα ρούχα του και να συμπεριφέρεται όπως εκείνος, μιμούμενος ακόμα και τη φωνή του. Κάπως έτσι απάλυνε τον πόνο της μάνας, ωστόσο ο ίδιος δεν ήθελε να μεγαλώσει ούτε και να ψηλώσει για να μην απογοητεύσει τη μητέρα του που έβλεπε στο πρόσωπο του εκείνο του Ντέιβιντ. Ακόμα και μετά από πολλά χρόνια το 1934 στο διαβατήριό του αναφέρεται το ύψος του που είναι μόλις 161 εκατοστά. Το 1897 είναι η χρονιά σταθμός για τον Τζέιμς. Τότε γνωρίζει την οικογένεια του δικηγόρου Άρθουρ Ντέιβις, της γυναίκας του Σύλβια και των πέντε παιδιών τους: Του Τζωρτζ, του Τζον, του Πίτερ, του Μάικλ και του Νίκολας. Αν και ο ίδιος ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό Μαίρη Άνσελ από το 1891 σε ένα γάμο δίχως σεξουαλική ζωή, φαίνεται ότι ερωτεύθηκε την Σύλβια. Έτσι, με τον θάνατο του δικηγόρου το 1907, εκείνος χώρισε και τυπικά για να δοθεί στα ορφανά παιδιά. Στις αρχές του 1900 ο Πίτερ Παν γεννιέται στο μυαλό του Τζέιμς για να διασκεδάζει με τις περιπέτειές του τα μικρά “χαμένα παιδιά”, τον Τζωρτζ και τον Τζον. Μάλιστα, τους έλεγε ότι ο μικρός αδελφός τους, ο Πήτερ μπορούσε να πετάει: κάθε μικρό παιδί είναι η ψυχή ενός πουλιού που πετάει, γι αυτό οι γονείς βάζουν κάγκελα, για να μην πετάξουν τα παιδιά”. Το 1901 ο Μπάρι υπογράφει ένα βιβλίο που αφηγείται τη ζωή του με τα αγόρια των Ντέιβις με τον τίτλο «The Boy Castaways of Black Lake Island». Το 1902 εκδίδει μια νουβέλα με αυτές τις ιστορίες που την ονομάζει «The Little White Bird» =Το μικρό λευκό πουλί. Σε μία από αυτές τις ιστορίες πρωταγωνιστεί ο Πίτερ Παν, που μπορεί να πετάει μακριά από τους γονείς του και ζει με νεράιδες, ξωτικά και γοργόνες. Μετά την τεράστια επιτυχία που γνωρίζει το αγόρι που πετάει, ο Μπάρι γράφει τις περιπέτειες του Πίτερ-Παν με τις οποίες θα περάσει στο πάνθεον των μεγάλων παραμυθάδων: Η οικογένεια Ντέιβις για τις ανάγκες του παραμυθιού γίνεται η οικογένεια Ντάρλνινγκς. Τραγική ειρωνεία: Ο Πίτερ Ντέιβις που έγινε ο Πίτερ Παν, αυτοκτόνησε λόγω της δημοσιότητας που είχε το όνομά του το 1960 πέφτοντας στις ράγες του μετρό ενώ και τα μεγαλύτερα αδέλφια του είχαν άσχημο τέλος. Ο δημιουργός Τζέιμς Μπάρι κατηγορήθηκε για ερωτικές σχέσεις που είχε με τα παιδιά, χωρίς όμως ποτέ να αποδειχθεί κάτι τέτοιο.
Ο Πίτερ Παν είναι ένα αγόρι αλλιώτικο από τα άλλα. Το όνομα του είναι συνδυασμός δυο εντελώς διαφορετικών ονομάτων. Πίτερ είναι ο Πέτρος και δεν είναι άλλος από τον Πέτρο τον Απόστολο του Χριστού, που σαν την πέτρα, είναι τόσο δυνατός όσο για να χτίσει πάνω του την Εκκλησία του ο Θεάνθρωπος. Ακλόνητος και στιβαρός σαν το λιθάρι είναι επίμονος και ασάλευτος από τις αρχές του. Το δεύτερο όνομα υποδεικνύει τον Πάνα. Τον τραγοπόδαρο θεό γιό του Ερμή (κυβερνήτη των Διδύμων) και της νύμφης Πηνελόπης, της υφάντρας του Ουρανού που υπήρξε αργότερα και σύζυγος του Οδυσσέα. Ο φτεροπόδαρος Ερμής (σύμβολο των ταχυδρομείων) πήρε τον Πάνα και τον μετέφερε στον Όλυμπο, αφού όταν τον είδε η μητέρα του δεν ήθελε να τον ….ξαναδεί από την ασχήμια που είχε το παιδί της!! Λέγεται ότι μητέρα του μπορεί να ήταν και η νύμφη Καλλιστώ που και εκείνη αργότερα έγινε η Μεγάλη Άρκτος στον Ουρανό. Ετυμολογικά ο Πάνας προέρχεται από το Πα (=περιποιούμαι- είναι γνωστή η τάση των Διδύμων να περιποιούνται τους άλλους). Στα σανσκριτικά προέρχεται από το Παβάνα=το απαλό αεράκι, η αύρα, ο αέρας, το στοιχείο όπου ανήκει ο αστερισμός των Διδύμων. Το “παν” είναι και το δεύτερο συνθετικό του “σύμπαντος” κόσμου!! Πίτερ Παν λοιπόν: ένα πρόσωπο, ένα αγόρι με ένα -τουλάχιστον- περίεργο όνομα που περιέχει δυο ονόματα με εντελώς διαφορετικές ερμηνείες (η δυαδικότητα των Διδύμων σε όλο της το μεγαλείο): της αμετακίνητης πέτρας και του αεικίνητου Πανός που λάτρευε την ελευθερία και τη φύση, τραγουδούσε τη ζωή με τις νότες που έβγαζε με τον αυλό του ή τη σύριγγα. Τον αυλό που θα βάλει ο συγγραφέας να παίζει και ο Πίτερ Παν για να τονίσει την Αρχαιοελληνική καταγωγή του!!
Ο Πίτερ Παν ζει στη “χώρα του ποτέ” αγγλιστί “Neverland”: μια χώρα μακριά από το δικό μας κόσμο όπου ζουν νεράιδες, γοργόνες, μυθικά πλάσματα και φυσικά πειρατές με αρχηγό τον πειρατή με το χέρι-γάντζο, τον Κάπταιν Χουκ. Ο Πίτερ Παν είναι ένα αγόρι που αρνείται πεισματικά να μεγαλώσει (η τάση των Διδύμων να παραμένουν αιώνια παιδιά, να νεάζουν όντας ενήλικες).
Το παραμύθι ξεκινά στο σπίτι των Ντάρλιγκ όπου ζουν οι γονείς με τα τρία παιδιά τους: την Γουέντι, τον Τζον και τον Μάικλ. Μάλιστα, τον ρόλο της νταντάς των παιδιών έχει αναλάβει ο μεγαλόσωμος -Αγίου Βερνάρδου-σκύλος τους. Το όνομα της Γουέντι που ολόκληρο είναι Γουέντι –Μοίρα και έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο στόρι αναφέρεται για πρώτη φορά στο παραμύθι!! Ετυμολογικά σημαίνει στα Ουαλικά: Λευκή, Ευλογημένη. Ωστόσο είναι και παραφθορά του Wedding που σημαίνει γάμος (το αιώνιο ζευγάρι, τα δίδυμα). Το “Μοίρα” δεν χρειάζεται ανάλυση….
Ένα βράδυ που έξω χιονίζει η Γουέντι διαβάζει παραμύθια στα μικρότερα αδέλφια της. Μάλιστα, τους μιλάει για μια παραλλαγή της Σταχτοπούτας με τα χαμένα παιδιά (ο φόβος για να μη χαθεί η παιδικότητα των Διδύμων). Ξαφνικά μπαίνει από το παράθυρο πετώντας ο Πίτερ Πάν μαζί με τη μικροσκοπική νεραΐδα Τίνκερμπελ (=γανωματής). Η Τίνκερ έχει την ικανότητα να κάνει τους άλλους να πετούν με την μαγική αστρόσκονη που σκορπίζει. Δεν είναι όμως τόσο αθώα και καλόψυχη όσο φαίνεται. Νιώθει άσχημα και ζηλεύει όταν ο Πίτερ κάνει παρέα με τα παιδιά!! (Πάλι η διπλή φύση των Διδύμων). Μάλιστα, κοιτάζει με μισό μάτι την Γουέντι όταν η τελευταία βοηθά τον Πίτερ να ….ράψει την σκιά του που έχει επαναστατήσει και κάνει τα δικά της (η Δυαδικότητα των Διδύμων, όπου η κάθε πλευρά διατηρεί τη μοναδικότητά της). Ο σκύλος-νταντά που έχει αντιληφθεί ότι κάτι δεν πάει καλά είναι δεμένος γιατί την τελευταία φορά τα είχε κάνει μούσκεμα κι έτσι τα παιδιά φεύγουν με τον Πίτερ και την Τίνκερ πετώντας πάνω από το Λονδίνο με προορισμό τη χώρα του Ποτέ.
Εκεί θα ζήσουν μια σειρά από δράσεις (η περιπετειώδης φύση των Διδύμων). Θα γνωρίσουν τον μονόχειρα πειρατή τον Κάπταιν Χουκ, που έχασε το χέρι του σε ξιφομαχία με τον Πίτερ Παν. Ένας κροκόδειλος που έχει καταπιεί ένα ρολόι αποτελεί τον μόνιμο κυνηγό του Χουκ (το τικ-τακ του ρολογιού, ο χρόνος που απειλεί την παιδικότητα των Διδύμων). Σε αυτό το αλλοπρόσαλλο σκηνικό, η Τίνκερ θα βάλει τα χαμένα παιδιά να σκοτώσουν την Γουέντι λέγοντας ότι είναι πουλί!! Το φιλί όμως που της έχει χαρίσει ο Πίτερ και δεν είναι άλλο από ένα βελανίδι θα σώσει την Γουέντι από το τόξο (Τοξότης, το πολικό ζώδιο). Η Γουέντι θα γνωρίσει και τις γοργόνες που είναι η επιτομή της διπροσωπίας: Σου κάνουν τις καλές και με την πρώτη ευκαιρία σε τραβούν για να σε πνίξουν (οι πειρασμοί της εφηβείας). Σε μια προσπάθεια να κερδίσει την Γουέντι ο Χουκ θα την ονομάσει “Τζιλ, η πειρατής με τα αιματοβαμμένα χέρια”, (η αρχή της εμμήνου ρήσεως) και σκοπός του θα είναι να την κάνει δική του. Σε μονομαχία με τον Πίτερ θα τον αποκαλέσει ανεπαρκή: είναι ένα αγόρι που δεν θα γίνει ποτέ άνδρας και σύζυγος της Γουέντι. Ο Πίτερ πράγματι θα επιβεβαιώσει πολλές φορές τον ώριμο Χουκ ότι δεν θέλει να μεγαλώσει αλλά να παραμείνει παιδί παίζοντας τον αυλό του: (Πάνας, αντισυμβατικότητα). Στο κρεσέντο της δράσης ο Χουκ θα προσπαθήσει να δηλητηριάσει τον Πίτερ με το δηλητήριο της ζήλειας, του φθόνου και της απόγνωσης (η “αχίλλειος πτέρνα” των Διδύμων). Η Τίνκερμπελ θα τον σώσει πίνοντας εκείνη το φαρμάκι!! Η αγάπη των παιδιών και του Πίτερ που φωνάζουν “πιστεύω στις νεράιδες” θα σώσει την Τίνκερ (η δύναμη της θετικής σκέψης). Στη συνέχεια ο Χουκ θα αρπάξει την Γουέντι τα αδέλφια και τα χαμένα παιδιά και θα τους βάλει στη σανίδα του θανάτου στο πειρατικό πλοίο. Ο Πίτερ θα παρέμβει, θα σώσει τα παιδιά και θα ρίξει τον Χουκ για πάντα στο στόμα του κροκόδειλου-χρόνου.
Με το πλοίο των πειρατών που πετάει με την αστρόσκονη από τις νεράιδες τα παιδιά θα επιστρέψουν σπίτι, όπου τους περιμένουν με αγωνία οι γονείς. Ο Πίτερ και η Γουέντι θα αποχαιρετιστούν για πάντα: η μοίρα της Γουέντι είναι να κάνει παιδιά και εγγόνια και να τους διηγείται ιστορίες του Πίτερ, του μοναδικού πλάσματος στον κόσμο που έμεινε για πάντα παιδί!!
Στην πραγματικότητα πρόκειται για κατάσταση και όχι για ψυχική διαταραχή καθώς ποτέ δεν αναγνωρίστηκε ως τέτοια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ο ψυχολόγος Νταν Κύλι περιέγραψε αυτήν την κατάσταση το 1983. Πρόκειται για τα άτομα εκείνα (κυρίως άρρενες) που αρνούνται να μεγαλώσουν και επιζητούν την αιώνια παιδικότητα. Η άρνηση ευθυνών η αποφυγή κανονικής ερωτικής ζωής και η προσκόλληση στην παιδική ηλικία αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά της. Βασικός οπαδός του Πίτερ Παν, ο ποπ-σταρ όλων των εποχών ο Μαικλ Τζάκσον έφτιαξε τη δική του “Χώρα του Ποτέ” κατηγορήθηκε όπως και ο συγγραφέας του παραμυθιού Τζέιμς Μπάρι για ανάρμοστες συμπεριφορές, ωστόσο και στη δική του περίπτωση ποτέ δεν αποδείχθηκε κάτι τέτοιο όσο ήταν στη ζωή.
Είναι το η συμπεριφορά της υπερπροστατευτικής μητέρας στην υπερθετική μορφή της: “φόρεσε τη ζακέτα σου, μην αργήσεις το βράδυ, πάρτε τηλέφωνο όταν φτάσετε”. Στη χώρα μας υπήρξαν χιλιάδες τέτοιες περιπτώσεις, ιδιαίτερα στις προηγούμενες γενιές!!
Διαβάζοντας τον “Πίτερ Παν” ίσως ταυτιστήκατε με κάποιον από τους πρωταγωνιστές ή σας έκανε εντύπωση ένα από τα στοιχεία του παραμυθιού. Διαβάστε τι σημαίνει η επιλογή σας!!
Η αγάπη σας για την ελευθερία, για τα ταξίδια και τις συνεχείς μετακινήσεις αποτελεί το πιο σημαντικό συστατικό της ψυχής σας. Η επιλογή του συντρόφου στο γάμο ή στη συμβίωση δεν θα είναι εύκολη υπόθεση αφού και το έτερον μισό σας θα πρέπει να έχει τις ίδιες ιδέες με σας. Ένα τέτοιο ζευγάρι που συχνά συναντάμε σε άτομα με έμφαση στα ζώδια του Τοξότη και του Υδροχόου θα μπορούσε να ζήσει μια ολόκληρη ζωή μαζί. Αρκεί να σέβεται ο ένας τις επιθυμίες του άλλου. Η ευστροφία, η εξυπνάδα αλλά και η άγνοια του κινδύνου αποτελούν επίσης στοιχεία του χαρακτήρα σας, ενώ το μότο σας είναι «σε όποιους αρέσουμε, για τους άλλους δεν θα μπορέσουμε».
Στο ερώτημα καριέρα ή οικογένεια σίγουρα θα απαντήσετε το δεύτερο, εφόσον δεν μπορείτε λόγω των καταστάσεων να “παντρέψετε” αυτές τις δυο μορφές ζωής. Φυσικά το δεύτερο δεν αποκλείει το πρώτο από τη στιγμή που υπάρχουν οι “βοηθοί του Αι-Βασίλη” ή μια καλή νταντά για το μεγάλωμα των παιδιών. Είστε ενθουσιώδεις, τρυφεροί και αγαπησιάρηδες. Λατρεύετε το σπίτι, την οικογένεια, τη συντροφικότητα. Ο μόνος κίνδυνος να παραμελήσετε το ταίρι σας είναι η υπέρμετρη αγάπη για τα παιδιά σας. Δίπλα στη λέξη “στοργή” σίγουρα θα βλέπετε μια φωτογραφία σας και θα νιώθετε περήφανοι για τα βλαστάρια σας.
Είστε μια ιδιαίτερη περίπτωση ανθρώπου: αγαπάτε τους πάντες με τον δικό σας, ξεχωριστό τρόπο ωστόσο η ανάγκη που αισθάνεστε γι αυτούς που νιώθετε “δικούς σας” και “κτήμα σας” να μονοπωλείτε το ενδιαφέρον τους ενίοτε καταντά υπερβολική. Χρειάζεται να μειώσετε τις απαιτήσεις σας απέναντί τους, να μην τους καταπιέζετε και να τους αφήνετε το δικό τους χώρο και χρόνο να αναπνεύσουν. Ακόμα και αν πιστεύετε ότι αποτελείτε μια καλή παρέα για τους άλλους, ακόμα κι αν τους βοηθάτε να “πετάξουν” δώστε τους την ευκαιρία να το κάνουν πετώντας μακριά σας. Αν επιστρέψουν σημαίνει ότι πραγματικά σας αγαπούν.
Το όνομα του είναι “γάντζος” και σημαίνει ότι παραμένει προσηλωμένος, σχεδόν γαντζωμένος στη συντηρητικότητα, τα πρότυπα και τις διαχρονικές αξίες: ακριβώς το αντίθετο του Πίτερ Παν που πρεσβεύει μια ζωή χωρίς “πρέπει” και κανόνες, δίχως συμβιβασμούς. Την προσήλωσή του στα ιδεώδη του ο Χουκ την πλήρωσε χάνοντας το χέρι του: είστε έτοιμοι να χάσετε κάτι πολύτιμο όπως την ελευθερία σας για να υπερασπιστείτε τα πιστεύω σας; Η επιλογή σας δείχνει ότι θα το κάνετε με οποιοδήποτε κόστος. Για εσάς οι παραδόσεις, τα ήθη και όλα όσα έχετε κληρονομιά στο DNA σας είναι ανεκτίμητα.
ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΠΕΦΤΟΥΝΕ ΜΑ Η ΑΓΑΠΗ ΜΕΝΕΙ…. Είναι σε όλους γνωστό πλέον –από τότε π ...
Το ασχημόπαπο, Η Μάρθα Καραγιάννη Και Το Extreme Make Over ! Από τον Γιώργο Ματσάγγο Όμορφα ...
ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΩΡΟΣΚΟΠΙΟ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019 Κείμενα-παρουσίαση: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΤΣΑΓΓΟΣ ...
O SOLE MIO…. ΗΛΙΕ MOY!! ΟΙ 365 ….ΑΠΟΧΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ!! Από τον Γιώργο Ματσά ...
ΤΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΡΟΥΧΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ Από τον Γιώργο Ματσάγγο Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ….ΓΥΜΝΟΣ ...
ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΩΡΟΣΚΟΠΙΟ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2019 Κείμενα-παρουσίαση: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΤΣΑΓΓΟΣ ΣΚ ...
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα