Πολλοί από εμάς έχουμε βρεθεί σε σχέσεις που, αν και δεν μας προσφέρουν πλέον την ευτυχία που επιθυμούμε, συνεχίζουμε να τις διατηρούμε. Γιατί όμως; Τι μας ωθεί να παραμένουμε σε ένα συναισθηματικό αδιέξοδο; Ας δούμε τους κυριότερους λόγους που μας κρατούν «βολεμένους» σε σχέσεις που έχουν τελειώσει:
1. Ο φόβος της μοναξιάς: Η προοπτική να βρεθούμε μόνοι μας είναι τρομακτική για πολλούς. Ακόμα και σε μια σχέση που δεν μας ικανοποιεί, προτιμάμε την οικειότητα του γνωστού παρά την αβεβαιότητα του καινούργιου.
2. Η αναζήτηση της ασφάλειας: Μια σχέση, ακόμα και αν είναι προβληματική, προσφέρει μια αίσθηση σταθερότητας και ασφάλειας. Ο φόβος του άγνωστου μας κρατά προσκολλημένους σε αυτήν.
3. Η ελπίδα για αλλαγή: Πιστεύουμε ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν με τον καιρό, ότι ο σύντροφός μας θα αλλάξει ή ότι θα βρούμε μια λύση στα προβλήματά μας.
4. Το αίσθημα του χρέους: Πολλές φορές, νιώθουμε υποχρεωμένοι να μείνουμε σε μια σχέση λόγω κοινών υποχρεώσεων, κοινωνικών πιέσεων ή απλά από συνήθεια.
5. Ο φόβος της αλλαγής: Η αλλαγή είναι τρομακτική. Φοβόμαστε το άγνωστο, το να ξεκινήσουμε από την αρχή και να βγούμε από τη ζώνη άνεσής μας.
6. Η ανάγκη για επιβεβαίωση: Μια σχέση, ακόμα και μια προβληματική, μας προσφέρει μια αίσθηση αξίας και μας κάνει να νιώθουμε σημαντικοί.
Γιατί όμως αυτή η «ασφάλεια» είναι απατηλή;
Η απόφαση να τερματίσεις μια σχέση που δεν λειτουργεί είναι δύσκολη, αλλά είναι απαραίτητη για την προσωπική σου ευτυχία. Θυμήσου, αξίζεις μια σχέση που να σε εμπνέει και να σε κάνει να αισθάνεσαι ζωντανός/η.